Narod čaka

Krek je obljubljal, da bo cepiva dovolj. Njegove besede se niso uresničile

Polona Krušec
16. 2. 2021, 19.31
Posodobljeno: 16. 2. 2021, 20.12
Deli članek:

Ob včerajšnjem 15. februarju se je marsikdo spomnil besed Milana Kreka, direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je pred časom rekel, da »po 15. februarju ne bo več težave glede cepiva. Cepil se bo lahko vsak, ki bo to želel.« Videti je, da je bila njegova izjava preuranjena, saj zdaj, ko je ta datum nastopil, govora o tem, da bi bila država pripravljena na množično cepljenje splošne populacije, sploh ni.

STA
Krekova napoved, da bo do 15. tega meseca dovolj cepiva za vse, se ni uresničila.

Pred enim mesecem, sredi januarja, se je v Sloveniji začelo cepljenje proti covidu-19 za najbolj rizične in prednostne skupine. Najprej so bili na vrsti starostniki v domovih za starejše, tam zaposleni in zdravstveni delavci, nato starejši od 80 let. Za ostale pa cepiva še ni na vidiku.

Po načrtu cepljenja in glede na trenutno precej omejene količine cepiva v naši državi lahko do takrat, ko bo na vrsti splošna populacija, traja precej dlje od predvidenega. No, to je pravzaprav že dejstvo, saj je Milan Krek, direktor NIJZ, dejal, da bi 15. februarja moralo biti dovolj cepiva za vse, a zdaj je jasno, da ga ni dovolj niti za tiste v prednostnih skupinah.

Bolniki šele aprila

Pred splošno populacijo bodo sicer, kot je razvidno iz načrta cepljenja, najprej cepiva deležni starejši od 60 let, zdravstveni delavci, kronični bolniki in bolniki z rakom, diabetesom, debelostjo, kroničnimi obolenji dihal, srca, ledvic, jeter, nevrološki bolniki, tisti, ki imajo možgansko-žilna obolenja, in imunsko oslabljeni. Nato bodo na vrsti še pripadniki nujnih služb, kot so zaposleni v vzgojno-izobraževalnih zavodih, policija, civilna zaščita, vojska, delavci v kmetijskem in živilskem sektorju, prometu … Če torej povzamemo, so prednostne skupine pri cepljenju zdravstveni delavci, starejši, kronični bolniki in nato še kritično osebje izven zdravstvenega sistema.

Do konca tega meseca naj bi jim po trenutnih ocenah uspelo cepiti samo starejše od 80 let, zaposlene v domovih za starejše in zdravstvene delavce. Ranljivejši, kot so kronični bolniki, pa bi lahko prišli na vrsto šele aprila. Prednostne skupine bodo sicer pristojni sproti prilagajali glede na vrsto in količino dobavljenega cepiva.

Kdaj torej?

Po besedah Janeza Janše naj tisti, ki ne spadajo v nobeno od prednostnih oziroma kritičnih skupin, vabila na cepljenje ne pričakujejo do pomladi. Slovenija ima sicer trenutno do konca leta zagotovljenih 2,27 milijona odmerkov cepiv, kar zadostuje za cepljenje 1,13 milijona ljudi. Nekaj manj kot 1,8 milijona odmerkov cepiva bo dobila od proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Najprej je namreč želela milijon odmerkov, dobila jih je okoli 900.000. Zagotovljenih imamo tudi 470.000 odmerkov cepiva podjetja Moderna, ki je še drugo v Evropi odobreno cepivo, a so vprašljivi roki dobave.

SB Celje
Slovenija ima sicer trenutno do konca leta zagotovljenih 2,27 milijona odmerkov cepiva, kar zadostuje za cepljenje 1,13 milijona ljudi.

Nova runda in nov seznam

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so sporočili, da so včeraj prejeli novo pošiljko cepiv proti covidu-19 Pfizerja in BioNTecha, predvidoma 21.060 odmerkov. V tem tednu pričakujejo tudi pošiljko s 16.800 odmerki cepiva AstraZenece. Povedali so, da so ob tem posodobili strategijo cepljenja proti covidu-19 glede prednostnih skupin za cepljenje in oblikovali priporočila za uporabo posameznih cepiv v trenutnih razmerah, ko so količine posameznih cepiv zelo omejene.

Prednostne skupine za cepljenje so po novem: zdravstveni delavci in sodelavci ter zaposleni in oskrbovanci v domovih za starejše in v varstveno-delovnih centrih, starejši od 80 let, nato starejši od 75, starejši od 70 let ter posebno ranljivi kronični bolniki, ne glede na starost. Za njimi pridejo na vrsto starejši od 65 let in kronični bolniki, starejši od 60 let. Naslednji bodo zaposleni v nujnih službah in šele zatem ostalo prebivalstvo.

Posledice cepljenja

Do začetka minulega tedna je bilo v register NIJZ prijavljenih več kot tisoč primerov neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19. Večina, 1064 primerov, se nanaša na cepivo Pfizerja in BioNTecha, s katerima je bilo opravljenih okoli 96.000 cepljenj. Večinoma gre za splošne težave in spremembe na mestu cepljenja, glavobole in omotico.

Resnejših neželenih učinkov so do konca januarja zabeležili sedem. »To sta bili dve smrti in pet takih neželenih učinkov, kjer je bilo potrebno hospitalno zdravljenje,« so sporočili z NIJZ. Po njihovih besedah je delež resnih neželenih učinkov med vsemi prijavljenimi pri cepljenju proti covidu-19 manjši kot pri ostalih cepljenjih.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!