KURENTOVANJE

Sprehod kurentov ni prepovedan z nobenim odlokom

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
16. 2. 2021, 20.00
Deli članek:

Njihovo obredje ima poseben pomen, aktivnosti, ki jih izvajajo, pa so »nujne« in neodložljive. Zimi se je treba zahvaliti, da je spočila zemljo, in privabiti v deželo pomlad.

Č.G.
Kurenti kljub epidemiji izpolnjujejo svoje poslanstvo, seveda ob spoštovanju vseh ukrepov.

Čeprav je bilo že nekaj časa jasno, da združevanja na tokratnem kurentovanju ne bodo dovoljena, so se v Zvezi društev kurentov odločili tudi na ministrstvu za notranje zadeve preveriti, ali bi morda obhodi kurentov v prilagojeni izvedbi lahko spadali med izjeme odloka o prepovedi zbiranja ljudi. Svojo vlogo so argumentirali s pomenom izvajanja kurentovega obredja in zapisali, da je njihovo poslanstvo odganjati zlo in prinašati dobro.

Želja je bila kurentom omogočiti prikaze, ki bi jih gledalci spremljali bodisi prek televizije bodisi v živo (tisti, ki stanujejo v mestnem jedru).

Želeli so le soglasje za prikaz obredja, brez gledalcev, ne prireditve

čg
Aleš Ivančič

»Želeli smo predstaviti kurentovo obredje, znotraj mestne občine Ptuj, brez sodelovanja posameznikov iz drugih občin in brez prisotnosti gledalcev. Predstavitev bi potekala na vnaprej določeni trasi s točnim časovnim intervalom. Upoštevali bi vsa navodila druženja družinskih članov, kjer je zbiranje ljudi dovoljeno skupini oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva ob upoštevanju omejitev in prepovedi iz odloka,« je pojasnil Aleš Ivančič, predsednik Zveze društev kurentov. Kot zagotavlja, bi sledili vsem smernicam NIJZ, kar po njegovem ne bi bilo težko, saj so v društvih mnogi družinski člani. Pripravili so podrobno časovnico, ki bi preprečevala srečevanja z drugimi.

A obrazložitev, da bi šlo za predstavitve posameznikov, ne pa skupin, in sicer le na območju Ptuja, pristojnih ni prepričala. Tudi jasno pripravljen akcijski in varnostni načrt sta bila premalo za pozitivno mnenje. Na ministrstvu za notranje zadeve so se namreč minuli teden postavili na stališče, da tudi če bi izvedba predstavitve kurentovega obredja potekala brez gledalcev in ne bi šlo za prireditev oziroma javno zbiranje, to ni dovoljeno, saj je prepovedano že zbiranje ljudi: »Odlok izrecno navaja aktivnosti, ki so nujne in neodložljive, veljajo pa tudi izjeme, kjer sta prav tako izpostavljena nujnost in neodložljivost kot vodilo pri izvajanju v določilu navedenih izjem. Iz navedenega izhaja, da izvedba kurentovega obredja ne spada med izjeme, ki so nujne in neodložljive, zato menimo, da izvedba ne bi bila skladna z odlokom.«

Č.G.
Kurenti v deželo zvabijo pomlad.

Gibanje ni prepovedano; ne ljudem ne kurentom …

Zelo pomemben pa je zaključni del mnenja ministrstva za notranje zadeve, v katerem so zapisali, da odlok samega gibanja prebivalcev znotraj občinskih meja ne omejuje ob upoštevanju varnostnih ukrepov, kot sta nošenje maske in vzdrževanje medsebojne razdalje tam, kjer je to potrebno. Prav to se zdi Ivančiču najpomembnejše. Kot pravi, nikjer v nobenem odloku ne piše, da se ljudje ne smejo kot posamezniki iz istega gospodinjstva odpraviti na sprehod po mestu: »Mi kot organizacija jim ne prepovedujemo tega. Lahko se zgodi, da bo v nedeljo več deset kurentov v mestu, seveda neorganizirano.«

V času pusta ste tako lahko na Ptuju vsakodnevno srečali kurenta pri opravljanju svojega poslanstva. Tako je bilo tudi v nedeljo, ko bi morali gostiti mednarodno tradicionalno pustno povorko.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost