Vnetja

Covid-19 ne prizanaša niti otrokom: takšne dolgoročne posledice so opazili v UKC Ljubljana

J.P.
21. 1. 2021, 15.59
Posodobljeno: 21. 1. 2021, 16.07
Deli članek:

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so sporočili, da so obravnavali več otrok z večorganskim vnetnim sindromom (MIS-C) in vnetjem drobnih žil, povezanim s covidom-19.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pri eni bolnici je po preboleli okužbi s SARS-CoV-2 prišlo do kožnega izpuščaja, odmrtja dela kosti in arterijske hipertenzije. Ta bolnica je imela pozitivno serologijo za SARS-CoV-2.

Pri prvem grem za izrazito težko sistemsko vnetno reakcijo, v sklopu katere so lahko prizadeti različni organski sistemi, najpogosteje srce, prebavila, koža in oči, nekoliko redkeje pa pljuča, ledvice in možgani. Do zdaj so na pediatrični kliniki obravnavali 24 otrok z MIS-C. »Vsi otroci so imeli pozitivno serologijo za SARS-CoV-2 s prisotnostjo nevtralizirajočih protiteles. MIS-C se pojavi zaradi prekomernega imunskega odziva. Naši bolniki z MIS-C so bili predhodno zdravi otroci brez kroničnih bolezni. 4 od 24 bolnikov je imelo simptomatsko okužbo s SARS-CoV-2 približno 1 mesec pred začetkom MIS-C. Pri 20/24 (83%) izmed naših bolnikov z MIS-C je okužba s SARS-CoV-2 potekala asimptomatsko in so imeli potrjeno okužbo na osnovi prisotnosti protiteles proti SARS-CoV-2. MIS-C je trenutno v Sloveniji najpogostejša imunsko posredovana (neinfektivna) vnetna bolezen pri otrocih. Hospitalizacija traja približno 14 dni,« so zapisali.

MIS-C se pojavi dva do šest tednov po preboleli okužbi s SARS-CoV-2. Podatkov glede dolgotrajnega poteka in možnosti ponovitve trenutno še nimajo. Po podatkih iz literature je smrtnost pri MIS-C 1,5 odstotka . Izmed njihovih bolnikov so bili trije zdravljeni v intenzivni terapiji, pri vseh bolnikih so uspeli doseči umiritev vnetja, dolgoročne posledice (predvsem s strani srca) bodo lahko ocenili šest mesecev od začetka bolezni.

Pri vnetju drobnih žil, povezanem s covidom-19, se najpogosteje pojavijo kožni izpuščaji, redkeje zapleti na drugih organskih sistemih. Vnetje drobnih žil, povezano s covidom-19 so ugotovili pri 14 otrocih. 20 odstotkov teh bolnikov je imelo pozitivno serologijo za SARS-CoV-2. »Teh izpuščajev prej nismo opažali in skupaj s kolegi iz tujine preučujemo domnevno vzročno povezanost. Za oceni, ali gre za ponavljajočo bolezen imamo trenutno premalo podatkov in so potrebne nadaljnje raziskave,« so še sporočili.


Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan