cepljenje mimo nacionalne strategije

Nadzori na cepilnih mestih pokazali nepravilnosti: cepili tudi sorodnike in prijatelje

A.S.
21. 1. 2021, 15.17
Posodobljeno: 21. 1. 2021, 15.27
Deli članek:

Na popoldanski novinarski konferenci je pred kamere stopila Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in spregovorila tudi o izvajanju nadzora nad obvladovanjem cepljenja proti novemu koronavirusu med 27. decembrom in 16. januarjem, ki je pokazalo, da so v šestih zdravstvenih ustanovah izvedli 297 cepljenj oseb mimo nacionalne strategije.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Potza je uvodoma povedala, da je bilo v državi od 11. do vključno 17. januarja skupno opravljenih 3.615 nadzorov. Izrečenih je bilo 28 prekrškovnih sankcij, 337 opozoril po Zakonu o prekrških in 91 upravnih ukrepov. Zdravstveni inšpektorat je v omenjenem časovnem obdobju opravil 1.251 nadzorov v povezavi s covidom-19. Izrečenih je bilo 9 prekrškovnih sankcij po Zakonu o prekrških, 117 opozoril in 7 upravnih ukrepov. V soboto in nedeljo so bili inšpektorji prisotni na 15 izletniških točkah po celotni državi. Preverjali so morebitne prehode regij, zbiranje in prevzemna mesta pri gostincih ter morebitno izposojo športne opreme. Vse lokacije so bile dobro obiskane, vendar večjih kršitev nismo ugotovili, je navedla Potza.

Zdravstveni inšpektorat je zaradi sumov na neskladnosti nadzor opravil na 20 cepilnih mestih iz seznama nacionalne strategije in na Onkološkem inštitutu (v 15 bolnišnicah in 6 zdravstvenih domovih). Preverjali so število zaprošenih odmerkov cepiva po posameznih cepilnih mestih, število prejetih odmerkov po posameznih cepilnih mestih, število izvedenih cepljenj po posameznih cepilnih mestih, strukturo cepljenih oseb ter vnos opravljenih cepljen v Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju.

Po ugotovitvah zdravstvenih inšpektorjev je bilo 14.144 cepljenj skladnih, 297 pa neskladnih. Med drugim so bili do 17. januarja vnosi cepljenj v elektronski register cepljenih oseb kar v 86 odstotkih nepopolni. Zato je inšpektorat podal predlog, da se v strategiji natančneje opredeli časovno obdobje za vnos opravljenih cepljenj v register. Strategija namreč predvideva sprotni vnos opravljenih cepljenj v elektronski register cepljenih oseb, ne opredeljuje pa natančno, kaj to pomeni.

Cepljenje oseb, ki niso sodile v prednostne skupine strategije

V šestih zdravstvenih ustanovah so po ugotovitvah zdravstvenih inšpektorjev opravili tudi cepljenja oseb izven nacionalne strategije. Večinoma je šlo za cepljenje oseb, ki niso sodile v prednostne skupine strategije; to so bili na primer sorodniki, partnerji in prijatelji.

Ob tem je Potza poudarila, da so bile te osebe praviloma cepljene z dodatno pridobljenimi odmerki cepiva – torej v primerih, ko je bilo iz posamezne viale pridobljenih 6 odmerkov in to pred 20. januarjem, odkar velja obveznost pridobivanja šestega odmerka cepiva.

Ukrep z upravno odločbo

Ob ugotovljenih nepravilnostih inšpektor ukrepa z upravno odločbo, v kateri zavezancem naloži, da morajo cepljenje izvajati skladno z nacionalno strategijo, je pojasnila Potza. 

V tem tednu pa so do vključno včeraj so inšpektorji pregledali še 15 cepilnih mest. Pri treh izvajalcih je bilo ugotovljeno, da so cepili tudi družinske člane svojih zaposlenih oziroma posameznike, ki skladno s strategijo v prvi fazi do cepljenja niso upravičeni. Postopki so še v teku.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan