Odločanje prihodnji teden

Janez Janša predlagal razrešitev ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec

J.P./STA
1. 10. 2020, 11.17
Posodobljeno: 1. 10. 2020, 11.42
Deli članek:

Predlog za razrešitev ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec je v DZ.

Primož Lavre
Janez Janša in Aleksandra Pivec

Državni zbor je danes prejel predlog premierja Janeza Janše za razrešitev ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec. DZ bi po napovedih lahko o tem predlogu odločal prihodnji teden.

Kot je v predlogu zapisal Janša, v skladu s koalicijsko pogodbo predsednik vlade ministra za kmetijstvo predlaga na predlog DeSUS. Ta pa da ga je obvestil, da na podlagi sklepa sveta stranke predlaga zamenjavo na ministrskem mestu. Ob tem pa je navedel, da se Pivčevi zahvaljuje "za njeno delo v vladi v zelo zahtevnih razmerah in za uspešno vodenje resorja".

Pivčeva se je pod očitki javnosti zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli znašla sredi poletja. Ker je izgubila podporo poslanske skupine in sveta stranke, je odstopila kot predsednica DeSUS, a ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica. Sama s te funkcije ni želela odstopiti, zato je svet stranke na pobudo predvsem poslancev DeSUS premierju Janši predlagal njeno razrešitev.

Pivčeva je ocenila, da gre za njeno "diskreditacijo in likvidacijo" z vseh funkcij mimo vseh političnih in demokratičnih standardov.

Koalicija se je o tem, da bo Janša predlagal razrešitev Pivčeve, dogovorila v torek. Kot je takrat pojasnil Tomaž Gantar, se koalicijski partnerji strinjajo z njihovim predlogom in bodo prispevali glasove za razrešitev Pivčeve. "Koalicijska pogodba je tu dokaj jasna. Ker gre za interne zadeve naše stranke, bodo to podprli," je povedal začasni zastopnik stranke, ki za novega ministra predlaga sedanjega državnega sekretarja Jožeta Podgorška. S tem naj bi stranka poskrbela za kontinuiteto dela na ministrstvu.

Ministre imenuje in razrešuje DZ na predlog predsednika vlade. Minister je razrešen, če predlog za razrešitev podpre večina poslancev, ki so glasovali. Nato opravlja tekoče posle do imenovanja naslednika. DZ je doslej ministre razrešil v šestih primerih, in sicer štirikrat na predlog predsednika vlade, dvakrat pa po interpelaciji.

Termin seje, na kateri bodo poslanke in poslanci odločali o razrešitvi Pivčeve, bo v petek določil kolegij predsednika DZ. Bo pa to po napovedi Gantarja prihodnji teden. Tako bi sicer prehiteli tudi opozicijske LMŠ, SD, Levico in SAB, ki so zoper Pivčevo vložile tudi interpelacijo.

Pivčeva bi še vedno lahko podala tudi odstop, s katerim se DZ nato seznani in le ugotovi, da ji je prenehala funkcija. A vztraja, da je svoje delo opravlja kakovostno. Tako bo seja DZ, na kateri bodo razpravljali o njeni razrešitvi, po njenih besedah "priložnost, da se pokaže dobro delo, ki smo ga opravili v preteklih dveh letih". Gantar je sicer v torek poudaril, da premier Pivčevi ne očita nestrokovnega dela na ministrstvu, pač pa bo razrešitev predlagal na podlagi pobude stranke DeSUS. In to torej kaže tudi predlog za razrešitev.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste