Boj za zadostno preskrbo

Reagente bi lahko proizvajali v Sloveniji, Kemijski inštitut pripravlja tudi hitri test na koronavirus

S.R./STA
13. 9. 2020, 09.28
Posodobljeno: 13. 9. 2020, 12.21
Deli članek:

Na Kemijskem inštitutu imajo na voljo tehnologijo za pridobivanje virusnih proteinov, ki bi se jih lahko uporabilo za pripravo reagentov za teste na novi koronavirus. Pripravljajo tudi hitri test za dokazovanje koronavirusa v slini.

Bobo
S tem bi lahko vzpostavili domačo proizvodnjo, a zanimanja za komercialno uporabo zaenkrat še ni bilo, je pojasnil Petrovec.

Zlasti na začetku epidemije covida-19 je reagentov, ki so potrebni za testiranje na okužbo z novim koronavirusom, močno primanjkovalo, med državami pa se je vnel boj za njihovo zadostno preskrbo. Vprašanje, kako bo na trgu z reagenti v prihodnjih mesecih, ko se pričakuje velik porast okuženih in s tem tudi večje potrebe po testiranjih, je še odprto. 

Je pa predstojnik Inštituta za mikrobiologijo, kjer med drugim izvajajo testiranja na okužbo z novim koronavirusom, Miroslav Petrovec pojasnil, da ima večina resnih podjetij, ki proizvaja reagente, na svetovni ravni algoritem razdeljevanja, pri čemer upoštevajo tudi to, kako država obvladuje epidemijo. Tako bodo tudi v jesensko-zimskem času pri dobavi reagentov ves čas odvisni od 14-dnevnih ali tritedenskih napovedi. Kot kaže, pa bi lahko z odkritji na Kemijskem inštitutu lahko prišli do lastne oskrbe z reagenti in ne bi bili več odvisni od uvoza. 

Za komercialno uporabo še ni zanimanja

Vzpostavitev lastne proizvodnje reagentov "bi verjetno trajala nekaj tednov za tiste, ki jih že imamo v raziskavah, in nekaj mesecev za nove", so pojasnili na inštitutu. Ob tem pa so dodali, da zaenkrat še ni bilo zanimanja za komercialno uporabo. 

V primeru novega koronavirusa so proteine, ki so jih sami pridobili, že uporabili pri testiranju odpornosti cepljenih živali. Na Kemijskem inštitutu so namreč v raziskovalni skupini Romana Jerale razvili cepivo proti novem koronavirusu, v preteklih mesecih pa so cepivo predklinično preizkušali na miših. 

Ob tem navajajo, da so sposobni pripraviti reagente za različne teste, a je poslanstvo Kemijskega inštituta predvsem v tem, da pripravi tehnologijo, ki bi jo potem lahko implementirali v industriji. "V kolikor je v interesu države, pa smo seveda pripravljeni priskočiti na pomoč s svojo ekspertizo in opremo," so dodali. 

Poleg tega pa pripravljajo tudi hiter diagnostični test za odkrivanje virusov iz sline, ki bi omogočil hitro preverjanje večjega števila vzorcev, in ki bi ga lahko uporabili kot presejalni test, so dodali.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste