Aktualno o koronavirusu

Zdravko Počivalšek pojasnil, katere storitve bi lahko bile na voljo že po veliki noči

S.R./A.S.
8. 4. 2020, 19.50
Posodobljeno: 8. 4. 2020, 21.07
Deli članek:

V izjavi za medije na daljavo so o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom spregovorili minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec ter vladni govorec Jelko Kacin.

STA
Zdravko Počivalšek

Vlada bi najprej odprla avtoservisne delavnice, OZS pa bi med izjeme vključila tudi frizerske in kozmetične salone

Dober večer je prvi voščil vladni govorec Jelko Kacin, ki je uvodoma pojasnil, da pravila igre določa novi koronavirus. Ukrepi delujejo, je pojasnil na začetku, a poudaril, da je bolj kot črka v zakonu pomembno izvajanje ukrepov na lokalni ravni, ki je jasno razumela tako nujnost kot namen teh ukrepov, je dejal ter poudaril, da so lokalne skupnosti tiste, ki potrebe svojih prebivalcev najbolje razumejo.

Sicer pa je pojasnil, da se je danes na pobudo ministra za javno upravo Boštjan Koritnik na Brdu pri Kranju sestala delovna skupina Samoupravne lokalne skupnosti, ki je začela s pripravami predlogov dopolnitev že sprejetega zakona o interventnih ukrepih  ter s pripravo predlogov za naslednji svežnje ukrepov. Na zasedanju so sodelovali tudi predstavniki vseh treh združenj občin. Kranjski župan Matjaž Rakovec je tako pojasnil, da se strinjajo s povečanjem pooblastil županom, s čimer bi občinam omogočili gospodarski razvoj. Rakovec je srečanje ocenil kot uspešno, župani pa so se strinjali, da je "dobro iz prve roke slišati, kaj pripravlja vlada." Dialog je pohvalil in dejal, da bodo s sodelovanjem nadaljevali. Rakovec računa, da bodo mnenja uskladili do 21. aprila in da bo interventni zakon do konca meseca stopil v veljavo.

STA
Zdravko Počivalšek z Antonom Zakrajškom 16. marca v skladišču blagovnih rezerv

Rahljanje ukrepov in zaščitna oprema

"Do sedaj smo preko Zavoda naročili 323 ventilatorjev, od tega jih je v Slovenijo prispelo 108, 22 jih je v skladišču, 86 pa že v bolnišnicah. Dobava ventilatorjev je ključna z vidika zagotovitve opreme za najtežje primere okužb," je dejal Počivalšek.

Počivalšek je nato podal prvo oceno, kaj nas ob izpolnitvi nekaterih pogojev čaka po veliki noči. Kot je dejal, bodo postopoma začeli sprošati ukrepe in postopno dodajali izjeme v Odlok o začasni prepovedi ponudbe prodaje blaga in storitve. Najprej v primeru nekaterih prodajaln in storitev, kot so vulkanizerji, avtomehanične delavnice ter servisi za popravilo tehničnega blaga. V to bodo vključene tudi tiste prodajalne, ki prodajajo gradbeni material, pozneje pa tudi prodajalane, ki prodajajo tehnično blago, kot so bela tehnika in pohištvo.

Gospodarski minister je povedal, da proizvodni obrati niso žarišča koronavirusa, zato tam delo že poteka nemoteno. Delodajalci pa so tisti, ki morajo zagotoviti vse varnostne ukrepe. 

Počivalšek je nato še pojasnil tegobe in zadrege okoli dobave zaščitne opreme. Kot je dejal, vlada pogodbe sklepa s slovenskimi posredniki, zaradi česar je vlada deležna številnih pritiskov in kritik. Dejal je, da je zaščitna oprema zaradi velikega povpraševanja težko dobavljiva, kitajska podjetja pa da zahtevajo 100-odstotne avanse. Tovrstne transakcije so po mnenju Počivalška preveč tvegane. Poudaril je, da ni težava v zakonodaji, temveč preprosto ne želijo plačevati 100-odstotnih avansov, da pa imajo vsi možnost, da opremo dostavijo v Slovenijo, kjer bodo nato plačani po dobavi in prevzemu, ko bo jasno, da je s pošiljko vse v najlepšem redu. Dejal je, da bodo podatki o nabavah javno objavljeni in znani, prvi del, "podpis pogodb je že za nami, drugi del, dobavo, pa morajo prevzeti dobavitelji." 

"Potrebujemo zanesljive dobavne verige, vendar želimo to početi odgovorno," je navedel in dodal, da so doslej preko Zavoda naročili 323 ventilatorjev, od tega jih je v Slovenijo prispelo 108, 22 jih je v skladišču, 86 pa že v bolnišnicah. Po njegovih besedah so podpisali pogodbe za nabavo več kot 53 milijonov mask, v višini skoraj 80 milijonov evrov. Doslej so preko Zavoda dobavili 2,8 milijona mask v znesku 3,5 milijona evrov. Skupna vrednost pogodb znaša 116 milijonov evrov (vse navedene vrednosti so brez DDV). "Vse sklenjene pogodbe verjetno ne bodo realizirane," je dodal. Izpostavil je tudi, da ne smemo pozabiti domače proizvodnje. "Samo ta teden bomo v skladišče dobavili več kot pol milijona slovenskih mask," kar je, kot je povedal minister, "za državo z dvema milijonoma državljanov izjemen dosežek". Glede skupnega javnega naročila na ravni Evropske unije je navedel, da povratnih informacij o realizaciji tega naročila še vedno ni. 

"Slej ko prej se bo stanje normaliziralo," je zaključil Počivalšek in izpostavil, da nič ne bo bolj pomagalo k okrevanju naše družbe kot to, da naš čas in denar porabimo doma.

Kot je za konec pojasnil Kacin, med ukrepi, ki bi jih lahko razrahljali po veliki noči, ni odloka o omejevanju gibanja. Glede tega bo treba še nekoliko počakati, ko bo znan nadaljnji potek epidemije.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste