Kdo bo koga

Srditega boja med SDS in LMŠ na evropskih volitvah morda sploh ne bo

Gašper Petovar
2. 4. 2019, 20.20
Deli članek:

26. maja bomo Slovenci skupaj z ostalo Evropo odšli na volišča in volili predstavnike držav v Evropski parlament. Volitve bodo sicer potekale kar tri dni, od 23. do 26. maja, a predsednik Slovenije Borut Pahor je volitve razpisal le za 26. maj.

Matej Klarič
Maja bomo volili osem slovenskih poslancev, ki nas bodo predstavljali v Evropi.

Drugi volivci za EU

Miro Kline je prepričan, da so na volitvah za EU parlament drugi volivci kot na drugih volitvah v Sloveniji.

Razlika med Evropske volitve se dogajajo zgolj na vsakih pet let, tudi volilna kampanja za te volitve, v nasprotju z ostalimi volitvami v državi, meni Janja Božič Marolt.

Glede na mnenje komentatorjev politične scene pri nas pa tudi glede na nekatere ankete je prvi vtis pred volitvami, da se obeta boj med SDS in LMŠ, obe stranki naj bi bili v igri za tri poslanska mesta v Evropskem parlamentu. Dejstvo pri tem pa je, da si v Sloveniji ni mogoče ustvariti popolne slike glede na glasove preteklih volitev. Ali celo primerjati različnih volitev med sabo (predsedniške, parlamentarne, lokalne, evropske). Miro Kline, strokovnjak za marketing, tudi politični, je pojasnil, da je primerjavo med posameznimi volitvami nesmiselno delati pri iskanju odgovorov oziroma napovedi za ene, druge, tretje volitve: »Ni logično delati takih zaključkov, ampak novinarji in analitiki si izposodijo rezultate preteklih volitev, da potem generalizirajo.« To seveda drži, sploh ob predpostavki, da v Sloveniji nobene volitve (predsedniške, parlamentarne, lokalne, evropske) ne potekajo enako oziroma isto. Vsake izmed njih se odvijajo drugače.

Predsedniške volitve

Na zadnjih predsedniških volitvah sta se v drugem krogu pomerila aktualni premier Marjan Šarec in Borut Pahor, pri čemer je Pahor volitve v drugem krogu dobil, kar pomeni, da je del desnega volilnega telesa volil za sicer nestrankarskega kandidata Pahorja, ki je bil svoj čas predsednik SD (neposredne naslednice komunistične partije v Sloveniji) in je tudi na tistih volitvah imel podporo Socialnih demokratov in Desus.

Parlamentarne volitve

Na predčasnih parlamentarnih volitvah lani je sicer močno zmagala SDS, čeprav so ankete in komentatorji napovedovali, da bosta LMŠ in SDS bili bitko za zmago. Na koncu, čeprav je Šarec sestavil vlado, je vendarle prejel pol manj glasov od Janševe SDS.

Lokalne volitve

Sledile so lokalne volitve, kjer LMŠ ni dobil niti enega župana. Izgubili so celo Kamnik, kjer je osem let vladal Šarec. Pri čemer to niti ni nenavadno, glede na to, da tudi SMC, ki je v nasprotju s Šarčevo LMŠ na preteklih parlamentarnih volitvah slavila z rekordno zmago, na lokalnih volitvah ni dobila župana. Po Klinetovem prepričanju je razlog za debakl SMC na lokalnih volitvah kriv Cerar sam, »ker ni naredil stranke, baze. Stranka ni obstajala. Bil je on sam in imaginarna stranka. Cerar je posekal drevo, še preden ga je posadil«. Tako glede dejstva, da Cerarjeva SMC na lokalnih volitvah 2014 ni dobila nobenega župana. Podobno se je, kot rečeno, lani zgodilo Šarcu, torej gre tudi tu iskati vzporednice.

STA
Evropske volitve v Sloveniji so razpisane za 26. maj.

Evropske volitve

Slovenci smo prve poslance v Evropskem parlamentu dobili leta 2004. Takrat je imela slovenska desnica v Evropskem parlamentu štiri poslance in levica tri poslance. Na naslednjih volitvah leta 2009 je Slovenija dobila še enega evropskega poslanca. Takrat je bilo razmerje štiri proti štiri. Štiri za stranke desnice in desne sredine ter štiri za levico oziroma levo sredino. Na zadnjih evropskih volitvah je bilo razmerje znova v prid desnici, ki je imela pet evropskih poslancev, levica pa tri. Iz tega lahko izhajamo, da je na evropskih volitvah dejansko bolje zastopano desno volilno telo.

Janja Božič Marolt meni, da je razlog za odklon med vsemi štirimi tipi volitev pri nas tudi v dejstvu, da se evropskih volitev udeleži zgolj četrtina volilnega telesa, ki voli sicer, razlike pa je treba po njenem mnenju iskati tudi v tem, da so evropske volitve edine volitve pri nas, kjer je »cela Slovenija ena volilna enota. Lokalne, predsedniške, parlamentarne volitve – to so volitve, kjer se Slovenci odločamo za nekaj, kar nam je blizu tako ali drugače, pri evropskih volitvah pa volimo nekaj, kar je oddaljeno. Volitve v EU parlament so druga igra. Tu se ljudje odločajo na podlagi tega, kdo bi lahko kaj naredil za nas v EU. Zato iz rezultatov, ki so narejeni na podlagi parlamentarnih volitev, ne moremo sklepati, kakšen bo rezultat volitev v Evropski parlament,« še pojasnjuje Božič Maroltova.

Tudi Miro Kline je prepričan, da ne glede na to, da se volivci zajemajo iz istih bazenov, vendarle ne gre za iste volivce, ki gredo na lokalne ali na evropske volitve in oddajo svoj glas. So tudi taki, a struktura je po Klinetovem mnenju vseeno drugačna. »Kako si sicer predstavljamo, da je Šoltes z novo stranko prišel v Evropski parlament?«

Evropske volitve 2019

Glede na pretekle izkušnje in razmerja sil v Sloveniji na državni in lokalni ravni ne moremo sklepati, kakšen bo končni izid letošnjih volitev v Evropski parlament. Težko je tudi pričakovati izenačeno število glasov med denimo SDS in LMŠ. Šarčevi kandidati bodo, kot kaže, na evropskih volitvah v podrejenem položaju. Glede na trende v Evropi pa ne gre odpisati denimo Zmaga Jelinčiča, ki je presenetil že na državnozborskih volitvah. A ne glede na vse bo treba na dejansko sliko počakati do 26. maja.

STA
Za poslance v EU parlamentu se bodo prvič potegovali tudi kandidati Marjana Šarca.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste