Uboj in trojni poskus uboja

Oče pokojnega najel zasebnega detektiva, eden od napadalcev izgubil spomin

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
2. 4. 2019, 20.15
Posodobljeno: 28. 10. 2020, 14.50
Deli članek:

Na Okrožnem sodišču na Ptuju se je pred petčlanskim sodnim senatom začela glavna obravnava zoper Janka Tomića iz Krčevine pri Vurbergu zaradi kaznivih dejanj uboja in treh poskusov uboja. O primeru bodo odločali dva profesionalna sodnika (Marjan Strelec in Andrej Žmauc) ter trije sodniki porotniki.

M.Z.
Janko Tomić je med tem, ko je s pištolo pred napadalci branil sina, enega ubil, drugega pa ranil v ramo in nogo.

Trije od štirih napadalcev na Žana Tomića so od lanskega maja v zaporu. Vsi trije so krivdo priznali. K.P. bo sedel 20 mesecev, S.V. 17 in E.M. 12 mesecev.

Gre za dogodek izpred enega leta, ki se je zgodil v Krčevini pri Vurbergu, ko je Tomić streljal na napadalce na svojega sina. Pri tem je enemu zadal smrtne poškodbe, drugega poškodoval, dva sta jo odnesla brez fizičnih poškodb. »26. maja 2018 ponoči, med tretjo in pol četrto uro, je obdolženi vzel življenje Žanu Kreslinu, poškodoval pa je tudi K.P. Dva izmed napadalcev sta stražila na cesti, druga dva sta s teleskopsko palico razbijala po avtomobilu, nato pa razbila okno in poskušala nasilno stopiti v hišo. Grozila sta z nožem. Janko Tomić je najprej streljal v zrak, da bi napadalce pregnal. Za njimi je streljal tudi, ko so bežali. Kreslina je zadel v hrbet, zaradi notranjih krvavitev je umrl. V nogo in ramo je zadel Pfeiferja, streljal je tudi na E.M. in S.V. Kaznivo dejanje uboja in poskusa ubojev je bilo po mnenju tožilstva storjeno naklepno,« je na glavni obravnavi minuli teden povedala višja državna tožilka Diana Šeruga Sagadin.

Tomić: Že leto dni pred tem smo živeli v strahu

Obdolženi Tomić na vprašanja na obravnavi zaradi odsotnosti svoje odvetnice Stanke Firm Gavez ni odgovarjal, je pa izpovedal zagovor. »Ob pol treh sem slišal, da je sin prišel domov. Ko ga ponoči ni doma, ne zaspim trdno. Pol ure za tem sem slišal močan pok, sedel sem na posteljo. Sledil je še en pok, nato sem slišal glasne grožnje sinu, da ga bodo ubili. Vzel sem ključ, odklenil omaro, v kateri je bila pištola od partnerice. Od zunaj je bilo slišati ropot, nečloveške krike, vpitje in grožnje. Stekel sem na balkon in začel streljati. Videl nisem nobenega, bil sem tudi brez očal. Streljal sem zaporedno, serijsko. Nato sem šel do sina v spodnjo etažo in na dvorišču počakal prihod policistov. Še takrat sem bil brez očal. Nikogar nisem imel namena poškodovati, ni bilo naklepa, streli so bili zaporedni,« je povedal Tomić in dodal: »Sina so leto dni pred tem dogodkom pretepli. Sledili so pritiski, da bi od obtožbe odstopil. Imel je preluknjane gume na avtomobilu, dobival je različne grožnje, tudi fotografije s pištolo. Policija ni ukrepala. Mi smo že leto dni prej živeli v strahu.«

Gabrijel Toplak
Hiša Tomićevih v Krčevini pri Vurbergu.

»Šlo je za silobran«

Obramba obdolženega Janka Tomića vztraja pri njegovi nedolžnosti. "Šlo je za silobran. Ni bilo naklepa, svojega sina je branil pred napadalci," je povedal Tomićev zagovornik Darjan Lampič. Tožilstvo sklicevanja na silobran ne sprejema. Zato je tudi vložilo obtožnico, ki Tomića bremeni naklepnega uboja in poskusa uboja.

Je Vidovič v zaporu izgubil spomin

Trije napadalci so v zaporu, četrti je pokojni. Vsi trije bi morali prejšnji teden stopiti pred sodni senat, a je na sodišče v spremstvu pravosodnega policista prišel samo eden, S.V.. Drugi napadalec K.P. je zaprt na Dobu. Zaradi kadrovskih težav mu pravosodna policija ni bila zmožna zagotoviti spremstva na sodišče. Tretji napadalec E.M. je zaprt na odprtem oddelku v Rogozi pri Mariboru. Tudi on bi moral v sredo pričati, a na narok ni pristopil, čeprav naj bi se iz zapora v Rogozi (brez spremstva pravosodnih policistov) odpravil proti Ptuju. Pa se je očitno nekje vmes izgubil … S.V., edini od treh napadalcev, ki je pristopil kot priča, je bil pred sodiščem redkobeseden. Dejal je, da je svoje povedal v času preiskave, zaradi odmaknjenosti dogodka (slabo leto dni) pa se zdaj več nič točno ne spomni. Na vprašanja Tomićevega odvetnika Darjana Lampiča in tožilke Šeruga Sagadinove je bil njegov odgovor vedno enak: »Se ne spomnim. Vse sem že povedal na zaslišanjih.«

Oče pokojnega najel zasebnega detektiva

Pred sodišče je kot priča stopil Drago Kreslin, oče pokojnega napadalca Žana Kreslina. »S primerom sem seznanjen iz poročanja medijev. Za razjasnitev okoliščin sem najel zasebnega detektiva, tako da bomo v zvezi s tem dogodkom morda sprožili še civilno pravdo. Sicer pa, zakaj je do tega prišlo, naj razišče policija.« Kreslin je o sinu dejal, da mu je kot oče pomagal. K njemu se je preselil, ko je bil star okoli 18 let, ker se je z materjo, pri kateri je do tedaj živel, sprl. A tudi z očetom je prišel navzkriž, ker naj bi ta zahteval red in disciplino. »Bil sem strog, sin pa je delal oslarije. Zato sem mu v Mariboru priskrbel stanovanje. Imela sva občasne stike. Nedolgo pred tem dogodkom me je klical, da bi se zaposlil, razvažal bi hitro pošto. Prosil me je, da bi mu pomagal pri nakupu kombija, ki bi ga potreboval za delo. V preteklosti sem mu kupil že dva, tri avtomobile. Dogovorjena sva bila, da pride pomagat na gradbišče, pa ga ni bilo. Potem je obljubil, da bo prišel kasneje … Kaj ga je vodilo na drugo stran zakona, vam jaz ne znam povedati, sin pa tudi ne, ker ga več ni. Naj kriminalistična policija detajlno razišče primer. Nekih ekstra kontaktov s sinom nisva imela, prav tako ne vem, kdo so ti trije, s katerimi je napadel Tomića,« je v povedal Kreslin, ki je v postopku zaradi sinove smrti priglasil tudi premoženjskopravni zahtevek.

mz
Višja državna tožilka Diana Šeruga Sagadin je prepričana, da ni šlo za silobran, temveč za naklepno kaznivo dejanje.

Estrada

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste