Evropske volitve

"Zeleni" evroposlanec Igor Šoltes se ni postavil v vrsto

Mihael Korsika
25. 2. 2019, 19.50
Deli članek:

Čeprav je evropski poslanec Igor Šoltes član politične skupine evropskih Zelenih, je podporo slednjih za prihajajoče evropske volitve dobila okoljevarstvenica in predsednica društva Ekologi brez meja Urša Zgojznik.

Bobo
Evropski poslanec Igor Šoltes bo vnovič kandidiral na samostojni listi.

NI VERJEL

Pred zadnjimi evropskimi volitvami je Igor Šoltes večkrat poudaril, da so te le prva stopnica na njihovi poti. Kmalu se je izkazalo, da cilja tudi na državne volitve, saj je 10 dni po evropskih volitvah leta 2014 ustanovil stranko Verjamem in postal njen predsednik. No, zelo kmalu je postalo jasno, da prav dosti ne verjame, čeprav je na ustanovnem kongresu zatrjeval, da stranke ne ustanavljajo kot instant zgodbo, za kratek čas, temveč za dolgoročno politiko. Ko mu na parlamentarnih volitvah, kjer je stranko podprlo le 6800 volivcev oziroma 0,78 odstotka, ni uspelo ponoviti presenečenja z evropskih volitev, je le dva dni kasneje odstopil kot njen predsednik.

Aktualni evropski poslanec in nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je sicer na zadnjih volitvah v Evropski parlament leta 2014 nastopil s samostojno listo in njegova izvolitev je bila verjetno še največje volilno presenečenje.

Po volitvah postal »zelen«

Pred petimi leti Šoltes na zaključni konvenciji volilne kampanje Verjamem – liste Igorja Šoltesa sploh ni omenjal pomembnosti »zelene« prihodnosti, temveč je večji del svojega nastopa gradil na vprašanjih, povezanih s solidarnostjo, ustvarjenjem delovnih mest, socialo, prekarnimi delavci, revščino in zdravstvenim sistemom. Takoj po izvolitvi za evropskega poslanca pa se je priključil politični skupini evropskih Zelenih.

Čeprav je tako že pet let v njihovi politični skupini, je minuli teden sledilo presenečenja, saj evropski Zeleni niso podprli Šoltesove vnovične kandidature. »Kot sem slišal, je bila vrsta pretendentov za njihovo podporo v Sloveniji dolga, sam pa se vanjo nisem postavil, tudi zato, ker sem prepričan, da formalni politični predznak ne zagotavlja vnaprejšnje podpore volivcev,« je pojasnjeval Šoltes. Ob tem je dejal, da se je pridružil poslanski skupini Zelenih, ker je bil velik del njegovega programa osredotočen na okolje in zdravje.
Velja poudariti, da ko je Slovenska tiskovna agencija leta 2014 poročala z njegove zaključne konvencije pred evropskimi volitvami, o zeleni politiki ni bilo govora. Edina morda »zelena« omemba je bila, da se Šoltes zavzema, da se naravni viri ohranijo v državnih rokah.

Evropski poslanec bo tako kot pred petimi leti na prihajajočih volitvah nastopil s samostojno listo. Potrebnih 3000 podpisov volilnih upravičencev bo začel zbirati v drugi polovici marca.

Zeleni podprli okoljevarstvenico

Evropski Zeleni so uradno podprli kandidaturo okoljevarstvenice, predsednice društva Ekologi brez meja in nosilke naziva Slovenka leta 2018 Urše Zgojznik, ki pa se je v nasprotju s Šoltesom očitno postavila v vrsto.

Zgojznikova je napovedala nestrankarsko kandidaturo na listi Povežimo se in ob tem poudarila, da ne gre za samostojen nastop na volitvah, temveč se ji je pridružilo več skupin in posameznikov.

STA
Urša Zgojznik je bila razglašena za Slovenko leta 2018.

H kandidaturi sta jo po njenih besedah po desetih letih aktivizma napeljali še ena uspešna akcija Očistimo Slovenijo ter volja množice, ki se je pripravljena zavzeti za pravice ljudi in okolja. »Zastopanost zelenih politik na lokalnem in nacionalnem nivoju je izredno slaba. Primanjkuje nam zelene politične volje in povezovanja. Primanjkuje pa nam tudi časa za spopadanje s podnebnimi spremembami,« je v sporočilu društva poudarila Zgojznikova.

Po njenem mnenju se je na področju odpadkov pri nas že marsikaj izboljšalo, tudi zaradi vztrajnosti društva, ki mu predseduje. Ekologi brez meja so poleg odmevnih čistilnih akcij prepoznani tudi po prizadevanjih za zmanjšanje količin zavržene hrane, ozaveščanju o pomenu zmanjšanja uporabe plastike za enkratno uporabo in preprečevanju nastajanja odpadkov na splošno. V društvu še poudarjajo, da kot gonilna »zero waste« sila tudi v Evropi niso neznanka in na področju ravnanja z odpadki Slovenijo postavljajo na sam vrh pozitivnih okoljskih praks.

Malo možnosti za izvolitev?

Ugleden bruseljski časopis Politico ne Zgojznikovi ne Šoltesu ne napoveduje izvolitve v Evropski parlament. Po njihovi najnovejši projekciji, ki temelji na približno enaki volilni udeležbi kot pred petimi leti, ko je bila 24-odstotna, bo največ glasov dobila LMŠ in osvojila tri poslanska mesta, prav toliko naj bi jih imeli v SDS, po enega poslanca pa napovedujejo še SD in Levici.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!