Referendum

Levica za nadaljevanje pogovorov z manjšinsko vlado

J.P.
9. 8. 2018, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2018, 18.13
Deli članek:

Referenduma se je udeležilo 41 odstotkov članov Levice, od tega se jih je 84 odstotkov izreklo za pogovore o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado.

Bobo
"Mi smo pripravljeni, smo v nizkem štartu, podpora z naše strani je pripravljena, vse ostalo je odvisno od petorčka," je navedel.

Poslanec Levice Primož Siter je pritrdil, da je članstvo Levice na internem referendumu podprlo snovanje sporazuma o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado. Referenduma se je udeležilo 40,81 odstotka članov, od tega jih je za glasovalo 84,66 odstotka. To sicer še ne pomeni podpore poslancev Levice Marjanu Šarcu na glasovanju o mandatarju.

Pričakovana podpora

Na referendumu je članstvo odločalo o tem, ali je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali, zadovoljiva osnova za pripravo sporazuma o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado. Kot je v izjavi novinarjem dejal Siter, so prepričljivo podporo pričakovali.

Bobo
Kot je v izjavi novinarjem dejal Siter, so prepričljivo podporo pričakovali.

Pozitivno je ocenil tudi udeležbo, saj da "kaže na aktivno članstvo". Kvorum za veljavnost referenduma je namreč 25-odstotna udeležba.

Na vprašanje, ali rezultat že pomeni, da bo Levica podprla Marjana Šarca za mandatarja, je Siter odvrnil, da "ne, je pa dobro odpiranje vrat za nadaljevanje pogajanj, oziroma za snovanje končnega sporazuma, na podlagi katerega pa bomo poslanci lahko podprli Šarca".

Pritrdil je, da za njihovo podporo Šarcu v Levici potrebujejo še zagotovilo, da se koalicijski sporazum po glasovanju ne bo bistveno spreminjal, in končni dogovor o protokolu o sodelovanju. Ob tem pa je poudaril, da so "te stvari v glavnem že dorečene", tako v Levici pričakujejo, da bo v petek, ko se bodo prvaki šestorčka znova srečali, zadnji dan usklajevanj in bo partnerski sporazum dokončno potrjen. "Mi smo pripravljeni, smo v nizkem štartu, podpora z naše strani je pripravljena, vse ostalo je odvisno od petorčka," je navedel.

Po njegovih besedah naj bi bilo v petek jasno tudi, ali bo Levica podprla prvaka SD Dejana Židana za predsednika DZ.

Zavrnili vstop v koalicijo

Svet stranke Levica je namreč po pogajanjih z LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS zavrnil vstop v koalicijo, ki jo sestavlja prvak LMŠ Šarec, ocenil pa, da je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali, zadovoljiva osnova za pripravo sporazuma o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado. Podporo tej oceni so torej v stranki med člani preverjali v minulih dneh na internem referendumu. Izrekanje na referendumu se je končalo opolnoči.

Šarec: Izid referenduma v Levici dober obet za nadaljnje korake

Prvak LMŠ Šarec je izid internega referenduma v Levici, na katerem je članstvo izrazilo podporo pogovorom o projektnem sodelovanju Levice s Šarčevo manjšinsko vlado, označil kot "dober obet za nadaljnje korake". V izjavi, ki so jo posredovali iz stranke, je spomnil, da jih sedaj čaka še podpis protokola o sodelovanju.

"Po tem bodo izpolnjeni vsi pogoji, da Levica prispeva svoje glasove na glasovanju o mandatarju prihodnji petek," je v izjavi navedel Šarec.

Pojasnil je še, da mu je že v pogovoru pred dnevi koordinator Levice Mesec zatrdil, da je vodstvo stranke storilo vse, da bi bil izid referenduma pozitiven. "Danes se je to potrdilo v polni meri," je ugotovil.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan