Z novim letom

Cene vozniškega izpita po novem višje

J.P./STA
3. 1. 2018, 16.12
Posodobljeno: 3. 1. 2018, 21.12
Deli članek:

Z novim letom je začela veljati tarifa o določitvi cen vozniškega izpita javne agencije za varnost prometa, ki zvišuje cene izpita. Cena teoretičnega dela, ki je enotna za vse kategorije, se je zvišala za dobrih deset evrov in je 24 evrov. Cene za praktični del za posamezne kategorije pa so višje tudi za več kot polovico.

Bobo
Tarifa, ki je začela veljati 1. januarja, temelji na odhodkih, ki nastajajo z zagotavljanjem opravljanja vozniških izpitov in številu vozniških izpitov v letu 2016.

Teoretični del vozniškega izpita poteka enako ne glede na kategorijo motornega vozila, zato je cena enotna za vse kategorije vozniškega izpita. Pri praktičnem delu vozniškega izpita so kategorije združene glede na trajanje izpita in minimalno predpisano število ocenjevalcev, ki ocenjujejo izpit za posamezno kategorijo, je razvidno iz obrazložitve tarife. Kategorije so sicer po skupinah cen združene nekoliko drugače, kot so bile pred tem.

Tabeli s cenami vozniških izpitov do letos in od letos dalje. Zneski vključujejo ceno izpita, ceno izpita z vključeno upravno takso ob prvem opravljanju izpita in ob vsakem nadaljnjem opravljanju izpita.

STA

Do letos je namreč veljal pravilnik o višini stroškov vozniškega izpita in preizkusa znanja. Kot so pojasnili na Javni agenciji RS za varnost prometa, se cena vozniškega izpita, ki naj bi krila vse stroške, ki nastajajo v zvezi z zagotavljanjem opravljanja vozniškega izpita, ni spremenila od leta 2004.

"Tedaj je bila cena določena po občutku, brez kakršnih koli številk, ki bi opravičevale točno takšen znesek. Tudi če je bila takratna cena ustrezna, do danes ni šlo le za rast cen, pač pa so se od takrat pomembno spremenili tudi pogoji za opravljanje vozniških izpitov," so pojasnili. Po njihovih navedbah je zagotovo najpomembnejša in najdražja sprememba zagotavljanje ustreznih površin za izpeljavo predpisanega preizkusa spretnosti vožnje oziroma poligonov, sledi pa ji zagotavljanje opravljanja teoretičnega dela izpita s pomočjo računalnika.

Kot so navedli na agenciji, skoraj dve tretjini stroškov predstavlja delo zaposlenih v sektorju za vozniške izpite, stroški pa vključujejo tudi najemnine in obratovalne stroške za prostore. Tarifa, ki je začela veljati 1. januarja, temelji na odhodkih, ki nastajajo z zagotavljanjem opravljanja vozniških izpitov in številu vozniških izpitov v letu 2016. Zaradi morebitnih odstopanj pri izračunanih in predvidenih stroških pa je določeno, da se bo po treh letih višina tarife ponovno preverila.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste