Onesnaženje

Fekalije v morju: na kopališču v Portorožu kopanje prepovedali

T.L./STA
4. 8. 2017, 15.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Fekalno onesnaženje je bilo ugotovljeno ob rednem monitoringu morske kopalne vode.

Profimedia
Prišlo je do okvare in je počil kanalizacijski jašek ter se prelil med meteorne vode, te pa se izlivajo v morje med Bernardinom in skladišči soli.

Na naravnem kopališču Plaža hotela Vila Park v Portorožu je kopanje zaradi onesnaženosti in s tem povečanega tveganja zdravja kopalcev do nadaljnjega prepovedano, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Agencije RS za okolje. Navedli so še, da so potencialni vir onesnaženja že odkrili in se sanacija že izvaja.

Mikrobiološko kakovost vode bodo na tem kopališču spremljali tudi v času sanacije. Na podlagi mikrobioloških preskušanj in ocene tveganja za okužbo, ki jo bo podal Nacionalni inštitut za javno zdravje, pa se bodo pristojni odločili o ukinitvi prepovedi kopanja in o tem obvestili javnost.

Fekalno onesnaženje je bilo na omenjenem kopališču ugotovljeno ob rednem monitoringu morske kopalne vode, ki ga izvaja Agencija RS za okolje.

Počil je kanalizacijski jašek

Direktor javnega komunalnega podjetja Okolja Piran Alen Radojkovič je za Primorske novice pojasnil, da je prišlo do okvare in je počil kanalizacijski jašek ter se prelil med meteorne vode, te pa se izlivajo v morje med Bernardinom in skladišči soli. "Okvaro bomo popravili v nekaj urah in potem bodo pristojne službe ponovno opravile vzorčenje. Ponovili pa ga bodo še jutri," je dejal. Radojkovič je sicer še omenil, da so jemalci vzorcev ugotovili, da gre za madež, kar nakazuje, da bi lahko bil vzrok za onesnaženje tudi izpust kakšne ladje.

Po besedah Radojkoviča "še nikoli nismo odsvetovali kopanja v morju". "Menim, da so okoljevarstvene službe, odkar je v Sloveniji nedavno prišlo do dveh večjih industrijskih onesnaženj, še bolj previdni. Kar je konec koncev pozitivno," je dejal.

Kot še poročajo Primorske novice, je Borut Fakin iz Hotelov Bernardin, ki upravljajo plažo hotela Vile Park, povedal, da so kopališče zaprli okoli poldneva, ko so dobili informacijo NIJZ o onesnaženosti vode. "Takoj smo izobesili rdečo zastavo in kopalce obvestili o tem. Naše goste smo preusmerili na plažo pred Grand hotelom Bernardin ali na druge bližnje plaže," je navedel.

"Monitoring kopalnih voda izvajamo vsakih 14 dni. Nazadnje so vzorce vzeli v torek in analiza, ki traja kakšen dan, je pokazala, da je voda fekalno onesnažena," pa je za časnik pojasnil Radojkovič.

Mikrobiološko kakovost vode bodo na tem kopališču spremljali tudi v času sanacije. Na podlagi mikrobioloških preskušanj in ocene tveganja s strani NIJZ za okužbo se bodo na Arsu naknadno odločali o ukinitvi prepovedi, še dodaja časnik.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste