Poizvedovanje se nadaljuje

Vedo, kaj je "verjetno" povzročalo drisko, bruhanje in krče

T.L./STA
29. 7. 2016, 13.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vzrok za nedavne prebavne težave Dravograjčanov verjetno mikrobiološka onesnaženost pitne vode, sporoča NIJZ.

Po poizvedovanju med osebami, izpostavljenimi nedavnim prebavnim težavam v Dravogradu, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) sklepajo, da obstaja velika verjetnost, da je bil dejavnik tveganja za obravnavan izbruh mikrobiološka onesnaženost pitne vode. Ob tem opozarjajo, da je poleti tveganje za pojav črevesnih nalezljivih obolenj večje.

Pred dvema tednoma so imeli prebivalci dravograjskega naselja Robindvor namreč prebavne težave, kot so driska, bruhanje in krči. Stanovalci so bili že tedaj prepričani, da je vzrok njihovih težav voda, ki so jo morali prekuhavati. A prvi vzorci vode so tedaj pokazali, da voda ne vsebuje bakterij fekalnega onesnaženja E. coli in enterokokov.

Od 111 prebivalcev težave kar pri 86

Ugotavljanja, kaj je razlog za omenjene prebavne težave Dravograjčanov, so se lotili na NIJZ, kjer so prve prijave črevesne nalezljive bolezni prejeli med 11. in 15. julijem.

V okviru epidemiološke preiskavo so preliminarno anketirali 111 prebivalcev Robindvora, od tega jih je imelo kar 86 bolezenske znake.

"Izračun relativnega tveganja je pokazal višje tveganje za prebivalce, ki so pili vodo. Zato smo na podlagi teh podatkov nadaljevali z usmerjenim anketiranjem prebivalcev Robindvora in dodatno v epidemiološko preiskavo vključili še 256 oseb," so pojasnili.

Tudi med temi jih je imelo kar dobrih 80 odstotkov opisane bolezenske znake, hkrati pa so na NIJZ izvedeli, da so oboleli tudi nekateri obiskovalci, ki so pili vodo na Robindvoru.

Mikrobiološka onesnaženost pitne vode

"Časovno in krajevno sovpadanje pojavljanja primerov kaže na to, da so zboleli tisti, ki so bili izpostavljeni pitni vodi, v času ko je bila zaznana okvara na napravi za kloriranje vode. Na podlagi teh ugotovitev lahko sklepamo, da obstaja velika verjetnost, da je bil dejavnik tveganja za obravnavan izbruh mikrobiološka onesnaženost pitne vode," so zato sklenili na NIJZ.

Po podatkih NIJZ je upravljavec vodovodnega omrežja za omenjeno območje skladno z navodili pristojnih služb že uvedel ukrep prekuhavanja vode in vzpostavil kontroliran sistem dezinfekcije.

Poizvedovanje se nadaljuje

NIJZ bo s poizvedovanjem nadaljeval, za zdaj pa na podlagi zbranih podatkov ugotavljajo, da je bilo tveganje za obolenje omejeno zgolj na območje Robindvora in morebiti še na manj naseljeno območje od Ojstrice proti Dravogradu.

Ob tem pa na NIJZ poudarjajo, da je v poletnem obdobju, ko so temperature višje, tudi večje tveganje za pojav črevesnih nalezljivih obolenj. "Pri nekoliko višjih temperaturah je namreč rast bakterij hitrejša. Tudi zunanji vplivi na vodovode se v tem času lahko hitreje izrazijo, še posebej na nekoliko bolj občutljivih vodnih virih in po močnejših padavinah," še opozarjajo na NIJZ.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste