Slovenija

Nekateri protipoplavni ukrepi v občini Ig izvedeni, a še zdaleč ne vsi

STA
7. 2. 2016, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Občino Ig so jeseni 2014 prizadele obširne poplave, ob katerih so pristojni obljubljali, da bodo storili vse, da do njih ne bo več prihajalo. Župan občine Janez Cimperman pravi, da je bilo v tem času nekaj narejenega, so pa še vedno daleč od tega, da bi bili v občini varni pred poplavami. Še precej slabše kaže pri obvoznici Škofljica-Lavrica.

Jeseni 2014 je v občini Ig poplavljala predvsem hudourniška reka Iška, ki je v kraju Tomišelj prestopila strugo in poplavljala v vaseh Brest in Matena. Zaradi ozke struge so bile obširne poplave tudi višje od Tomišlja, vse do Iške vasi.

Poplavljene kraje v občini je takrat obiskala okoljska ministrica Irena Majcen in napovedala ukrepe za preprečevanje poplav v prihodnje. Napovedala je, da bo vsaj del ukrepov izveden v pol leta, ko bo sama znova obiskala Ig in preverila, kako napredujejo dela.

Od poplav je zdaj minilo že skoraj leto in pol. Po besedah Cimpermana so bili določeni ukrepi v tem času izvedeni, so pa še daleč od stanja, ko bi lahko rekli, da se jim poplav v občini več ni treba bati. Tudi ministrice ni bilo na obisk.

Sanacija je sicer razdeljena na dva dela, pri čemer so bila nekatera dela izvedena v lanskem letu, nekatera pa naj bi izvedli letos. Denar za leto 2015 je bil zagotovljen septembra, v proračunu pa naj bi bil predviden tudi denar za leto 2016.

Do zdaj so bili po besedah župana "izvedeni določeni ukrepi na strugi, obnovljen je bil tudi med poplavami podrti Mazijev jez". Pri tem je nekaj prispevala tudi občina.

Na občini po besedah župana končujejo projekte za protipoplavne nasipe, pri čemer trenutno čakajo na nekatera soglasja Agencije RS za okolje in pa gradbeno dovoljenje. "Počasi gre, ker je zakonodaja zelo toga, vendar pa vseeno računam, da bodo nasipi letos narejeni," je dodal.

Precej slabše po njegovih besedah kaže gradnji obvoznice Škofljica-Lavrica, ki bi preprečila zastoje, ki ob prometnih konicah nastajajo na cesti iz Kočevja v Ljubljano in zaradi katerih se precejšen del prometa preusmerja skozi Ig.

Po besedah župana gradnjo ovirajo predvsem Zavod RS za varstvo narave in nekateri naravovarstveniki, ki nasprotuje temu, da bi obvoznica potekala ob robu Barja. Kot je dodal, se pri tem nihče ne zaveda, "da bo čez 10 let problematika neznosna in da bo imelo to velike posledice za razvoj tega dela države".

Po besedah Cimpermana časovnica morebitne gradnje še ni znana, je pa država obljubila, da bo do konca leta sprejet državni prostorski načrt. "Kljub temu se vse skupaj nikamor ne premakne. Občutek je, da se na ministrstvih bojijo drug drugega. A v to kislo jabolko bo treba ugrizniti," opozarja župan

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov