Slovenija

Tuje naložbe v Sloveniji in slovenske v tujini se povečujejo

sta/mv
25. 10. 2015, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Sloveniji so se od januarja do julija letos neto tuje investicije povečale za 243,5 milijona evrov. Slovenske v tujini so se medtem povečale za 3,8 milijona evrov, kažejo podatki iz statistične publikacije Banke Slovenije Neposredne naložbe 2014.

sta

V tem obdobju se je pri tujih neposrednih naložbah v Sloveniji lastniški kapital povečal za 417,3 milijona evrov, dolžniški instrumenti pa so se zmanjšali za 60,3 milijona evrov. Ocena reinvestiranih dobičkov je zmanjšala neposredne naložbe za 113,5 milijona evrov. Od januarja do julija je tujim investitorjem pripadlo 211,1 milijona evrov izplačanih dobičkov, kar je nekaj manj kot v enakem obdobju lani, ko so ti dosegli 269,9 milijona evrov. Med slovenskimi naložbami v tujini se je lastniški kapital neto povečal za 78,2 milijona evrov, dolžniški instrumenti za 148,8 milijona evrov. V tem obdobju je bilo 223,1 milijona evrov zmanjšanja zaradi ocenjenih negativnih reinvestiranih dobičkov. Slovenskim investitorjem je do julija pripadlo 62,2 milijona evrov izplačanih dobičkov, kar je prav tako nekaj manj kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo za 70,5 milijona evrov. Konec lanskega leta je vrednost tujih neposrednih naložb v Sloveniji znašala 10,13 milijarde evrov, kar je za skoraj 14 odstotkov več kot konec predlanskega leta. V obdobju od 1994 do 2014 je bila povprečna stopnja rasti tujih neposrednih naložb 12,3-odstotna.

Tuje investicije močno povečane

Lani  so se tuje investicije povečale za 799,6 milijona evrov v obliki transakcij in za 433,6 milijona evrov v obliki ostalih sprememb. Pritoka v obliki transakcij lastniškega kapitala je bilo 1,45 milijarde evrov, kar je doslej tretje največje letno povečanje po letu 2002. Večinoma so ta pritok povzročile naložbe v trgovski panogi ter nekaj podjetij z vladnega seznama za privatizacijo. Konec leta 2014 je stanje lastniškega kapitala neposrednih naložb doseglo 8,12 milijarde evrov ali 80 odstotkov vse vrednosti teh naložb. Preostalo so predstavljale neto obveznosti do tujih investitorjev. Večino vrednosti lastniškega kapitala tujcev so predstavljale družbe, ki ne kotirajo na borzi, ostalo pa nepremičnine in družbe, ki kotirajo na borzi. Delež družb, ki kotirajo, se je lani povečal z 1,1 na 9,5 odstotka, kar je povezano z visokimi pritoki lastniškega kapitala. V časovni seriji 1994-2014 so tuji lastniki vedno neto financirali slovenske družbe. Delež dolžniških instrumentov je bil v povprečju 15,2 odstotka celotnih neposrednih naložb.

Neposredne naložbe Slovenije v tujini so konec leta 2014 znašale 5,31 milijarde evrov ali skoraj tri odstotke več kot predlani. K povečanju prvič po štirih letih so največ prispevale transakcije dolžniških instrumentov in lastniškega kapitala. Med letoma 1994 do 2014 je bila povprečna stopnja rasti slovenskih neposrednih naložb v tujini 16,3-odstotna.

Konec leta 2014 je stanje lastniškega kapitala znašalo 3,75 milijarde evrov ali nekaj manj kot predlani. Slovenski investitorji so neto vplačali za 135,8 milijona evrov lastniškega kapitala. K zmanjšanju so prispevali negativni reinvestirani dobički, tečajne spremembe (največ pri naložbah v Rusiji), ostale spremembe pa so bile pozitivne.

V celotnih neposrednih naložbah v tujini je lastniški kapital predstavljal 70-odstotni delež. Večina njegove vrednosti je bila konec lanskega leta v družbah, ki ne kotirajo na borzah. Stanje dolžniških instrumentov oz. neto imetja med povezanimi družbami je znašalo 1,57 milijarde evrov, kar je za 13,4 odstotka več kot v predhodnem letu.

Slovenski neposredni investitorji so povezane družbe v tujini neto financirali v vsem obdobju 1994-2014. V povprečju je delež dolžniških instrumentov v celotni strukturi neposrednih naložb predstavljal približno eno tretjino in konec leta 2014 znašal 29,5 odstotka. V primerjavi z letom 2013 so se terjatve do povezanih družb povečale za 5,4 odstotka, medtem ko so se obveznosti zmanjšale za 19,1 odstotka.

V letu 2014 neto transakcije dolžniških instrumentov po dveh letih zniževanja ponovno kažejo povečanje neto financiranja v znesku 255,2 milijona evrov. K temu so največ prispevali investitorji iz dejavnosti proizvodnje farmacevtskih surovin ter trgovine na drobno.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste