Slovenija

Grašek prvi nadzornik Slovenskih železnic

STA
21. 9. 2015, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nadzorni svet Slovenskih železnic je na današnji ustanovni seji za predsednika izvolili Petra Graška, za njegovega namestnika pa Bojana Branka. Predsednik revizijske komisije nadzornega sveta je medtem postal Mitja Križaj.

Facebook

Slovenski državni holding (SDH) je nove nadzornike železnic imenoval 10. septembra, saj je prejšnjim predstavnikom kapitala v nadzornem svetu potekel mandat. Poleg nekdanjega prvega nadzornika železnic Branka, nekdanjega predsednika uprave Telekoma Slovenije Graška in nekdanjega direktorja Hypo Leasinga Križaja je za nadzornika imenoval še Aleksandra Nagodeta s finančnega ministrstva.

Predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu ostajata Silvo Berdajs in Jože Pavšek.

Kot so ob imenovanju novih nadzornikov izpostavili v SDH, bo strokoven in izkušen nadzorni svet še posebej pomemben zaradi izzivov, ki družbo čakajo v prihodnje. Dobra podlaga za to bodo tudi pozitivni rezultati poslovanja v zadnjem obdobju, in sicer od leta 2012 dalje, ki so bili doseženi tudi na podlagi dogovora s socialnimi partnerji.

SDH med drugim kot dobro podlago izpostavlja, da je država julija dokapitalizirala Slovenske železnice, s čimer je bilo omogočeno bistveno zmanjšanje zadolženosti. Zato je kratkoročni cilj družbe v letošnjem letu nadaljevanje z racionalizacijo poslovanja na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

Slovenske železnice so na ravni skupine v prvem polletju ustvarile nekaj več kot 264 milijonov evrov prihodkov oz. približno pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani, dobiček iz poslovanja pa je narasel za 40 odstotkov na 12,6 milijona evrov.

Slovenske železnice bodo morale še letos sprejeti strateški poslovni načrt za naslednje srednjeročno obdobje, pri oblikovanju katerega v SDH pričakujejo tudi pomemben strokovni prispevek novega nadzornega sveta.

Izzivi, ki so pred družbo in so strateške narave, pa so povečanje tržnega deleža prevoza blaga na panevropskih železniških koridorjih, ki potekajo preko Slovenije (V. in X. koridor), postati upravljavec tovornih in potniških terminalov in upravljavec ter največji prevoznik v novo vzpostavljenem integriranem javnem potniškem prometu v Sloveniji.

Pomembna naloga, ki je pred družbo, je tudi financiranje izvedbe nujno potrebnih vlaganj v nova vozna sredstva, poslovno prestrukturiranje skupine in nadaljevanje racionalizacije poslovanja skupine, so takrat še dodali v SDH.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste