Slovenija

Pritisk – rešitev za Jankovićeve Stožice

Simon Rosc
6. 8. 2015, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Trgovski del slavnih ljubljanskih Stožic še vedno sameva nedokončan in brez pravega lastnika. Morebitnih posameznikov, ki so že obljubljali najrazličnejše datume, do kdaj bodo zgradili še ta spomenik Zorana Jankovića, pa je bilo v letih od začetka gradnje že toliko kot listja in trave.

sta

Zloglasni Grep, ki je gradil center Stožice, je globoko zabredel. Terjatev, ki jih je pustil za seboj, je za okoli 100 milijonov evrov, od teh jih 12 milijonov dolguje Slovenki izvozni in razvojni banki, štiri milijone Gorenjski banki, preostalo pa je padlo v roke slabi banki.

PONUDBA ZA PONUDBO

Prodaja trgovskega centra Stožice, ki naj bi obsegal 60 tisoč kvadratnih metrov trgovskih površin, 3500 parkirnih mest in 60 parkirišč za avtobuse, je zaradi dolgov neizbežna. Je pa bilo že v preteklosti nekaj ponudb s strani investitorjev za bolj svetlečo prihodnost ploščadi ob največji športni dvorani v državi. Leta 2009 se je govorilo o balkanskem poslovnežu, multimilijarderju Miroslavu Miškoviću, ki je preko Delta Holdinga tudi podal takrat najboljšo ponudbo za nakup Stožic, a jo je pozneje umaknil zaradi likvidnostnih težav. Mišković je bil sicer nekaj let pozneje aretiran zaradi pridobivanja premoženja prek nezakonitih privatizacij v Nišu med letoma 2005 in 2010. Po Miškovićevem umiku je v posel vstopila avstrijska Supernova, leta 2012 pa so se pojavile informacije, da bo center zgradil ameriški sklad ICON Capital Gropu, odprtje pa bo za božič istega leta, a je sklad v medijih hitro zanikal te navedbe. Skratka veliko obljub in malo narejenega.

REŠITELJ STOŽIC

Zdaj so zakrožile informacije, da je na vidiku morda vendarle čisto pravi rešitelj Jankovićevega spomenika. Imenuje se Izet Rastoder. Lastnik podjetja Derby, znani uvoznik banan, zaradi česar si je prislužil tudi oznako balkanski kralj banan. Nakup Stožic sicer ne bi bil prvi nepremičninski projekt, ki bi se ga lotil. Konec lanskega leta je namreč iz stečajne mase družbe S1 kupil gradbeno jamo na Bavarskem dvoru v Ljubljani za 1,7 milijona evrov, kjer naj bi v prihodnje stal hotel. Glavni vlagatelj pa je po nekaterih informacijah nihče drug kot Miroslav Mišković. Tisti Mišković torej, ki je umaknil ponudbo za nakup Stožic.

sta

NIZKA PONUDBA

Rastoder naj bi po nekaterih informacijah za Stožice oddal ponudbo vredno 15 milijonov evrov. Na slabi banki so na vprašanja glede oddane ponudbe za nakup Stožic zapisali: »Kot je razvidno iz naše spletne strani, je postopek odprt in zainteresirane osebe lahko na DUTB posredujejo svoje interese za nakup omenjenih terjatev. V splošnem pa velja, da na DUTB ne dajemo informacij, dokler postopki niso zaključeni, saj bi z njihovim razkrivanjem lahko ogrozili izid teh postopkov.« Če že uradni odgovor slabe banke ne da nobenega konkretnega pojasnila, pa ga poda morda vsaj posredno v intervjuju za enega od slovenskih dnevnih časopisov direktor slabe banke Torbjörn Manson. Že marca letos je namreč dejal je, da bomo v Stožicah nedvomno dobili nakupovalni center, le datuma ni znal povedati.

VELIKI PRITISKI

Po kuloarjih prav tako krožijo informacije o velikem interesu za prodajo Stožic,predvsem s strani ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Slednje je priznal tudi Manson, ko je dejal: »Na srečo imamo župana, ki ta interes za Grep spodbuja.« Jankovićeve velike želje pa naj bi na lastni koži občutila tudi predsednica nadzornega sveta banke SID Monika Pintar Mearič, ki je hkrati tudi generalna direktorica direktorata za javno premoženje na ministrstvu za finance in je tudi močno proti prodaji Stožic Izetu Rastoderju. Viri namreč trdijo, da ljubljanski župan vrši velik pritisk na Mearičevo, in če gre verjeti govoricam z ministrstva, je prodaja – v kolikor so interesi dovolj trdni – neizbežna, saj naj bi bil močan Jankovićev podpornik pri manevrih, s katerimi bi Ljubljana dobila nov trgovski center, tudi sam finančni minister Dušan Mramor.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste