Slovenija

Se bo po vrhuncu vročinskega vala sploh ohladilo?

Črt Kaker
21. 7. 2015, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Priča smo dolgotrajnemu vročinskemu valu, ki bo vrhunec dosegel v sredo in četrtek. Se bo nato shladilo in če, za koliko? O tem smo povprašali Tanjo Cegnar iz Agencije RS za okolje, ki je kot strokovnjakinja biomebiometeorologijo dobro pozna tudi nevarnosti vročinskega vala.

Reuters

Lahko za naše bralce na kratko napoveste vreme za prihodnje dni.
V torek bo sončno in zelo vroče. V sredo in četrtek se bo nadaljevalo sončno in še nekoliko bolj vroče vreme. Možne bodo posamezne vročinske nevihte. V petek bo spremenljivo oblačno, čez dan se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte. Manj vroče bo, najvišje dnevne temperature bodo malo nad 30 stopinj C. V soboto in nedeljo bo spremenljivo oblačno z občasnimi padavinami, deloma nevihtami. V ponedeljek in torek bo delno jasno, predvsem v hribovitem svetu bodo še posamezne nevihte. V sredo pa bodo od zahoda spet prineslo padavine, vmes tudi nevihte.

Thinkstock

Ali lahko tekom sedanjega vročinskega vala pričakujemo, da bo padel kakšen rekord, npr. da bi presegli julijski temperaturni rekord v Ljubljani?
Razmere so toplotno zelo obremenilne tudi brez rekordov. A če že sprašujete po rekordih, zelo verjetno bomo dosegli rekordno julijsko število dni  s temperaturo nad 35 st. C. Ponekod je že padel julijski rekord za povprečno dnevno temperaturo in za toplo jutro. Najbolj vroči dnevi pa so še pred nami. Morda bomo v naslednjih dnevih zabeležili tudi kakšno maksimalno julijsko temperaturo, kakšna bo povprečna julijska temperatura pa bomo še videli.  

Kakšne so največje nevarnosti vročinskega vala za prebivalstvo in kaj jim svetujete?
Izogibanje večjim naporom na prostem ne samo zaradi velike toplotne obremenitve, ampak tudi zaradi povišane koncentracije ozona. Pomembno je piti dovolj brezalkoholih pijač, ki naj ne bi bile pretirano sladke. Hrana naj bo lahka, omejimo tudi uživanje kave in alkohola, kar spodbujata izločanje vode.  Prostore zračimo zgodaj  zjutraj. Senčenje naj bo zunanje. Vročina je najbolj neprijetna v mestih, znosnejša v višjih legah, zelenem okolju in ob vodi. Vsaj nekaj ur dnevno (priporočamo vsaj 5 ur) se poskusite zadrževati v svežem okolju, da si telo oddahne od toplotne obremenitve. Ko se stavbe pregrejejo, še posebej pa v mestih, ki se ponoči zelo počasi ohlajajo, je v pretoplem okolju kakovost panja slabša, kar lahko povzroči, da smo po dlje trajajočem vročinskem valu vedno bolj izčrpani in utrujeni. Pa tudi sicer v pretoplem okolju naša sposobnost fizičnega dela upada, prav tako veliko prej popusti zbranost, prej se pojavi utrujenost, zato priporočamo večjo previdnost.  

Reuters

Kdaj lahko pričakujemo konec vročinskega vala?
Najhujšo vročino pričakujemo v sredo in četrtek. Čeprav ne tako zelo bo vroče tudi ob koncu tedna in vsaj še v prvi polovici naslednjega tedna. Temperatura se bo še gibala okoli 30 in marsikateri dan tudi nad 30 st. C, zato za zdaj govorimo le, da bo najhujša vročina popustila, vroče pa nam bo še kar nekaj časa.  

Kje v državi bo najmanjša toplotna obremenitev?
V hribih, saj temperatura z nadmorsko višino v ozračju pada, a tam je moč UV sončnih žarkov še močnejša kot v nižini. Čeprav smo že v drugi polovici julija, UV indeks po nižinah ob tem vremenskem vzorcu še vedno doseže 9, v gorah 10. Osvežitev si poiščemo v gozdovih, višjih legah, ob vodi. V torek bo temperatura na višini 1500 m bo okoli 19, 2500 m visoko pa okoli 12 stopinj C.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste