Slovenija

Vilfanov odhod iz poslanske skupine ZaAB za Bratuškovo pričakovan

STA/M.J.
17. 7. 2015, 13.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Odhod poslanca Petra Vilfana iz poslanske skupine ZaAB je po besedah predsednice stranke Alenke Bratušek pričakovan, saj je bilo to "čutiti kar nekaj časa". "Mogoče smo malo razočarani, da ni zbral toliko poguma, da bi, preden je stopil pred medije, to v obraz povedal nam," je dejala Bratuškova, ki meni, da volivci takšnih prestopov ne nagradijo.

Nikola Miljković/KMA

Čeprav so se pojavljala namigovanja o Vilfanovem odhodu iz poslanske skupine ZaAB, je poslanec to po besedah Bratuškove ves čas zanikal. Danes pa je ZaAB o tem pisno obvestil in javno sporočil odločitev, da se pridružuje poslanski skupini DeSUS. V poslanski skupini ZaAB mu, kot je dejala Bratuškova v izjavi novinarjem v DZ, želijo veliko uspeha.

Vilfan sicer Bratuškovi očita, da je poslansko skupino in stranko vzela za talko, saj tudi z bremenom neuspele komisarske kandidature ni želela odstopiti. Po besedah Bratuškove pa je to zadevo obravnaval svet stranke in je kot predsednica prejela soglasno podporo tega organa. Poleg Vilfana so po njenih besedah izstopili le še dva ali trije člani stranke oz. se jih je od parlamentarnih volitev več pridružilo kot odšlo.

"Poslanci, ki se odločijo zamenjati poslansko skupino, imajo do tega vso pravico, vendar pa bodo na naslednjih volitvah za to odgovarjali," je še poudarila Bratuškova. Po njenem mnenju verjetno volivcem ni najbolj všeč, da poslanec prestopa iz ene v drugo stranko in na "nobenih volitvah volivci tega niso dobro nagradili".

Stranka ZaAB ima tako še vedno poslansko skupino in bistvenih sprememb, tako predsednica, ni. Odgovor, ali bi iz stranke lahko odšel še kdo, bo treba po njenih besedah iskati pri drugih. "Smo demokratična stranka, vsak se sam odloči za vstop in izstop iz stranke," je dejala.

Stranki se sicer jeseni obeta programski kongres, na katerem bodo po besedah predsednice novelirali program in spremenili ime stranke.

Bratuškova zagotavlja, da ima tudi z vodjem poslanske skupine Janijem Möderndorferjem, glede katerega se je tudi že špekuliralo o možnih prestopih, normalne odnose. Pojasnila je, da je z njim danes govorila in je tudi on razočaran nad tem, da od Vilfana osebno ni izvedel odločitve za odhod iz poslanske skupine.

Po odhodu Vilfana ima poslanska skupina ZaAB le še tri poslance, to pa ji prinaša tudi nekaj finančnih sprememb. Kar pripada poslancu kot mesečno nadomestilo za delo, bo Vilfan po besedah Bratuškove odnesel s sabo v poslansko skupino DeSUS, ki bo zdaj štela 11 poslancev.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste