Slovenija

Boksarski spektakel na Majskih igrah

J.P.
20. 5. 2015, 13.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tudi letos so v režiji Fight Cluba Ljubljana (FCL) na Majskih igrah svoje veščine zbranim predstavili slovenski boksarji vseh starosti in kategorij. In to na prostem, kar ni ravno običajna praksa. A kaj ko je bilo vreme pregovorno muhasto.

Nuša Kunstelj

Ob čarobnem četverokotniku se je v pričakovanju najplemenitejše od veščin 14. maja zbrala večstoglava množica, a žal načeta zavoljo nekooperativnega vremena. Pa vendar – v FCL-ju so letos vsem zbranim pripravili devet borb, na katerih so sodili sodniki Rasto Hodnik, Emir Botonjić, Marjan Fister, Sebastjan Gregorčič in najboljša slovenska boksarka, Andreja Bešter, znana tudi kot Cobra.

V žaru borbe

Niz dvobojev sta z ekshibicijsko borbo odprla borca v kategoriji do 64 kilogramov, Jakob Zelina iz Boksarskega kluba Knockout in Domen Lazar iz FCL-ja. Kot je bilo razvidno iz te in tudi druge borbe v kategoriji dečkov do 45 kilogramov, v kateri sta se pomerila Luka Rašić iz Železničarskega boksarskega kluba (ŽBK) Maribor in Denis Nuhanović iz FCL-ja – slavil je slednji –, so se obetale odlične borbe.

Nuša Kunstelj

Gledalcem se nista izneverila niti Taras Jurman iz FCL in Sadik Gashi iz ŽBK Maribor. Borcema je v kategoriji do 50 kilogramov uspelo prikazati atraktivno borbo, ki z Gashijevo zmago gledalcev ni pustila ravnodušnih.

Nuša Kunstelj

Izneverila se jim nista niti Dominik Žnidarič in Matic Centa, čeprav se oba kalita v klubu FCL. Borca v kategoriji do 64 kilogramov sta prikazala razgibano borbo z lepo paleto udarcev, za Matica, ki je zmagal, pa je že mogoče reči, da gre po stopinjah očeta Jožeta Cente, nekdanjega slovenskega vrhunskega boksarja, ki je na prireditvi deloval kot delegat. Naslednja sta se v kategoriji do 69 kilogramov pomerila Martin Oven iz FCL in Jaka Martinčič iz Boksarskega kluba Ljubljana – lepi nizi udarcev in gibki izmiki so bili paša za oči, zmaga pa je po koncu tretje runde pripadla Martinčiču. Sledil je vrhunec prireditve, kot je pozneje pripomnil Jože Centa, borba med Danielom Babićem iz Boksarskega kluba Knockout in Edinom Sejdinovićem iz ŽBK Maribor v kategoriji do 69 kilogramov. Oba borca se lahko pohvalita z renomejem perspektivnih boksarjev, ki v Sloveniji in tudi drugod redno žanjeta uspehe, tokrat pa je moral Sejdinović pomoč priznati Babiču. Kot je dejal Centa, ga je Babić presenetil z raznovrstnim repertoarjem udarcev in zasluženo zmagal.

Nuša Kunstelj

Sledila je borba v kategoriji do 91 kilogramov med Mihaelom Židanom iz FCL in Gregorjem Gajićem iz istega kluba, v kateri je v svojem značilnem slogu, kot je dejal Centa, z ostrostrelsko sposobnostjo zadajanja udarcev slavil slednji.

Nuša Kunstelj

Kot zadnja, čeprav bi za njima morala biti še ena borba, sta se v kategoriji do 81 kilogramov pomerila Gregor Starešinič iz Boksarskega kluba Ljubljana in Srečko Tomić iz Boksarskega kluba Knockout, v kateri je zmaga šla slednjemu. Slediti bi morala še borba med Timom Jevščkom, aktualnim državnim prvakom iz Boksarskega kluba Ljubljana, in Gregorjem Škrjancem iz Boksarskega kluba Chagi in trenutno tretjim v državi v kategoriji do 91 kilogramov, a je bila odpovedana zaradi vremenskih nevšečnosti. Gregor Škrjanec, ki se je letos dokazal v slovenski boksarski ligi, razočaranja zaradi odpovedi ni skrival. Bil je, kot je dejal, pripravljen na borbo, nato pa mu je načrte prekrižalo vreme.

Organizatorji bi si želeli, da bi se tekmovanja udeležilo še več klubov. 

Obeti za prihodnost

Na letošnjih Majskih igrah je svoje delovanje na področju boksa prikazalo kar nekaj klubov, a si Centa in organizatorji vseeno želijo, da bi se jih naslednje leto prireditve udeležilo še več. Centa je s prikazanim sicer zadovoljen, čeprav so letos žal umanjkale borbe med dekleti, in meni, da se kvaliteta slovenskega boksa opazno izboljšuje. Še več podobnih revij in manjši časovni razmiki med njimi pa gotovo ne bi mogli škodovati (nekaj se v režiji FCL že obeta), tako tudi ne še bolj množična udeležba – kot je zaključil Centa, so lahko zbrani videli, da boks ni pretep, ampak plemenita veščina. 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste