Slovenija

V Vrtojbi socialni center že propada

Polona Krušec
12. 5. 2015, 17.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tik pred dokončanjem se je delo ustavilo in objekti samevajo. Vsako leto nastane za milijon evrov škode, dodatno povzročajo tudi vlomi in vandalizem. Bo po tretji dražbi kaj drugače?

Polona Krušec

Arhiv

Prek 10 milijonov evrov vredna investicija je bila ambiciozen projekt občine Šempeter - Vrtojba in gradbenega podjetja Marc iz Ajdovščine. V kompleksu naj bi 120-posteljni objekt in 38 enot oskrbovanih stanovanj najela novogoriški dom upokojencev in Socialnovarstveni zavod Dutovlje, o tem je bila podpisana predpogodba. Ko je po dveh letih dogovorov prišlo do podpisa pogodbe, sta jo oba zavrnila, razlog za to naj bi bile tehnične pomanjkljivosti prostorov in cena najema prostorov. Kot so takrat sporočili iz doma starejših občanov, upada povpraševanje po sobah, kar je napoved, ki tako pogumnih korakov, kot je najem novih prostorov, ne podpira.

Ni bilo zanimanja 

Na vprašanje, kje se je zalomilo, da niso uspeli najti novega kupca ali najemnika prostorov, kar je vodilo do mrtve točke, ne najdemo odgovora pri nobenem od vpletenih. Na občini so povedali, da so si prizadevali dobiti kupca, menda se je v tem času pojavljal tudi italijanski interesent, vendar je ponudil premalo denarja, štiri milijone. Solastnika stavb, občina in večinski, podjetje Marc, se v času od leta 2011 nista uspela dogovoriti, kako odprto zadevo voditi naprej. V tistem času je za medije tamkajšnji župan izjavil, da so nekateri preveč pohlepni, da bi se stvar premaknila s točke, na kateri so obstali.

Polona Krušec

Neuspešne dražbe

Naslednji korak je bila dražba. Prva dražba, ko so objekt ponujali za okoli osem milijonov evrov, ni uspela, na drugi sta se lani zgodili dve presenečenji. Prvo je bil hud padec cene objekta – ponujen je bil za dobre štiri milijone evrov, drugo pa, da je potencialni kupec pravzaprav investitor, podjetje Marc. Nepremičnine ni mogel kupiti, saj ni vplačal varščine. Tako je Marc, d. o. o., na novogoriškem okrajnem sodišču, kjer je potekala dražba, nastopal v treh vlogah; kot izvajalec del, nadzornik in soinvestitor ter tudi kot potencialni kupec.

Novi lastnik je DUTB

Na začetku letošnjega leta je stekla še tretja dražba, ko je bil kompleks naprodaj za štiri milijone evrov. Pogoj za sodelovanje pri nakupu je bilo plačilo varščine. Le DUTB jo je plačal in nato stavbe tudi kupil. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je kupila stavbo in pripadajoča zemljišča ob potoku Vrtojbica, kar v skupni velikosti znaša 11.000 kvadratnih metrov, ni pa še sporočila, kaj bo s kompleksom storila. Tu tiči še en zajec v grmu; v kompleks nepremičnin spada tudi kmetijsko zemljišče, za nakup katerega mora slaba banka pridobiti odobritev za prenos lastninske pravice. Če do tega ne bo prišlo, bo sodišče moralo tretjo dražbo razveljaviti in razpisati novo.

Milan Turk, župan občine Šempeter - Vrtojba, je povedal, da je zadovoljen, da je v okviru zadnje dražbe prišlo do nakupa. »DUTB je dobila neobremenjeno nepremičnino, prosto finančnih bremen, za katero upam, da bo v najkrajšem času našla najemnika ali kupca in bo kompleks končno predan uporabi,« je povedal Turk. Dodal je, da so k stvari pristopili odgovorno, saj so za stavbe odredili varovanje, da ne bo prihajalo do vandalizma in vstopov v objekte.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste