Slovenija

Ob obletnici slovesnost in tudi oživitev nekdanjega Radia Kričač

sta/mv
27. 4. 2015, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ob današnjem dnevu upora proti okupatorju je Zveza združenj borcev za vrednote NOB v Ljubljani dopoldne pripravila osrednjo slovesnost. Po desetletjih od konca druge svetovne vojne je prav pred današnjim praznikom znova zaživel tudi medvojni radio v Ljubljani, Radio Kričač, ki bo na frekvenci 88.8 MHz oddajal do 9. maja.

Osrednji govornik na slovesnosti zveze je bil nekdanji aktivist Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), kulturni delavec, diplomat in publicist Bogdan Osolnik. Kot neizpodbitno dejstvo je označil to, da sta bila Hitler in Mussolini začetnika druge svetovne vojne, ki sta sklenila uničiti slovenski narod in si za vedno prilastiti njegovo ozemlje. "Samo ta zgodovinska ugotovitev je dovolj za sklep, da s takim okupatorjem ozemlja nobeno sodelovanje ne more biti dovoljeno in je zavrženo dejanje," je dejal Osolnik. Ustanovitev protifašističnega gibanja in pričetek odpora okupatorju je označil za skorajda čudež, saj je slovenski narod takrat, ko je bil "osamljen, brez pravih sosedov". Poudaril je velik pomen tega, da so bili med ustanovitelji osvobodilnega gibanja, poleg predstavnikov Sokolov in nekaterih samostojnih kulturnih delavcev, tudi predstavniki krščanskih socialistov. To je namreč k osvobodilni fronti "pritegnilo tudi veliko število vernih ljudi, tudi katoliških duhovnikov. Vsem pa ni bil skupen samo velik pogum in tveganje, da so se odzvali klicu po boju za svobodo, ampak splošno razpoloženje slovenskega naroda, v katerem se je ohranilo domoljubje in pripravljenost na žrtvovanje za svobodo domovine", je še dejal Osolnik. "Kakor je usoda slovenskega naroda zahtevala boj za svobodo, tako danes zahteva, da bi se strnile sile našega naroda. Da se preseže razkol, ki je ostal za preteklostjo in ki ga nekateri še zdaj vnetno poglabljajo in izkoriščajo. Prišel je trenutek, ko bi se resnično vse sile našega naroda morale poglobiti v borbo za izhod iz te krize, v kateri živimo predvsem pa za ohranitev svobode in suverenosti slovenskega naroda," je še dejal.

Z oddajanjem bo radio zaključil 9. maja

Radio Kričač, ki so ga obudili ob letošnji 70. obletnici konca druge svetovne vojne, bo z oddajanjem zaključil 9. maja, na dan osvoboditve Ljubljane. Kot so poudarili pri spletnem Radiu Kaos, ki je med pobudniki oživitve radia, "lokacije oddajnika ne bo treba iskati z goniometri fašističnih patrulj po ljubljanskih ulicah, ker bo kot nekomercialni memorialni/zgodovinski/ in poučni/vzgojni/projektni program deloval z vsemi dovoljenji sedanjih oblasti". Program radia bo zapolnjen z "izbrano uporniško, revolucionarno, partizansko in tudi sodobno glasbo, ki reflektira sedanji socialni trenutek in družbeni položaj nekaterih delov slovenske in evropske družbe ter s pogovori in spomini nekdanjih udeležencev NOB in upora", napovedujejo. Med sogovorniki oživljenega radia bosta letošnja slavljenca mesta Ljubljane, častna meščana slovenske prestolnice zdravnica Zora Konjajev in ekonomist ter partizanski častnik Marko Vrhunec. Med temami pogovorov z gosti tudi "fenomen radia Kričač in ROF (Radio Osvobodilna fronta)" ter razširjena dejavnost kulturnikov in umetnikov v partizanskih enotah, ki so po prepričanju snovalcev oživljenega radia "v tistih nemogočih in vsak hip življenja jemajočih časih zmagovali z orožjem, ki ga ni mogel in ga naj ne bi nikoli zmogel poraziti še tako krut zavojevalec".

V Ljubljani se v torek začenja tudi mednarodna konferenca Kako razmišljati o fašizmu danes?. Organizator, Inštitut za delavske študije, poudarja, da je danes treba znova vprašati, kaj sploh je fašizem, proučiti družbenoekonomske, politične in ideološke značilnosti zgodovinskega fašizma ter analizirati zgodovinske pogoje njegovega nastanka.

Dan upora proti okupatorju ohranja spomin na ustanovitev OF, osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste