Slovenija

Premogovnik Velenje razprodaja premoženje

STA / T.C.
22. 4. 2015, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Premogovnik Velenje je začel s postopkom odprodaje poslovno nepotrebnega premoženja v obliki nepremičnin. Tako je prejšnji teden objavil javna razpisa zbiranja ponudb za Hotel Barbara v Fiesi in Hotel Oleander v Strunjanu. Izhodiščna cena za Barbaro je 3,4 milijona evrov in za Oleander 2,72 milijona evrov, ponudbe pa zbirajo do 15. maja.

PV

Premogovnik Velenje, ki je plačilno nesposoben, je v postopku finančnega in poslovnega prestrukturiranja. Odprodaja poslovno nepotrebnega premoženja in odvisnih družb, ki niso vezane na osnovno dejavnost, so del tega postopka.

Eden od razpisnih pogojev pri prodaji hotelov Barbara in Oleander je tudi prevzem zaposlenih, ki delajo v teh objektih, so sporočili iz Premogovnika Velenje. V Barbari je zaposlenih 12, v Oleandru pa sedem delavcev.

Arhiv Svet24

Hotel Barbara ima 42 sob z 90 ležišči. Vse sobe imajo balkon s pogledom na morje ali jezero, telefon, klimatsko napravo, internet, satelitsko televizijo, mini bar in kopalnico. Hotel razpolaga še z restavracijo odprtega tipa s 120 sedeži, aperitiv barom, teraso, bistrojem na plaži s 120 sedeži, wellnessom ter konferenčno dvorano z razpoložljivostjo do 80 oseb, opremljeno s sodobno tehnično opremo.

Hotel Oleander ima 26 klimatiziranih sob z balkoni in pogledom na Strunjanski zaliv s solinami, telefonom, televizijo, sefom in kopalnico. Ima restavracijo, aperitiv bar, dvigalo, internetni kotiček, teraso s pogledom na soline in garažo. Konferenčna dvorana omogoča postavitev stolov za 30 do 40 oseb v kino postavitvi brez miz. Opremljena je z vso potrebno tehniko, potrebno za delo kongresnim gostom.

Predmet nadaljnjega dezinvestiranja družb v skupini Premogovnik Velenje bodo še Center starejših Zimzelen, Vila Široko z zemljišči, Restavracija Jezero, Bela dvorana, Upravna zgradba Gost, Steklena direkcija, poslovni prostor Šmarno ob Paki ter različna zemljišča.

Premogovnik Velenje je k procesu dezinvestiranja pristopil v začetku leta 2014, ko je opredelil nabor nepremičnin in nekaterih dolgoročnih finančnih naložb za prodajo.

Odprodajo premoženja, ki ni vezano na odkop premoga, je od vodstva rudnika, ki posluje z večmilijonsko izgubo, zahteval tudi generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaž Košorok. Premogovnik namreč sodi v skupino HSE, ki jo poleg Premogovnika Velenje bremenita še izgradnja šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj in Termoelekrarna Trbovlje. Ta je sicer v postopku likvidacije.

Arhiv Svet24

Ker je Premogovnik Velenje insolventen, je nadzorni svet družbe v začetku meseca ocenil, da obstajajo tehtni ekonomsko-finančni, poslovni in socialni razlogi za izvedbo dokapitalizacije, kot je predvidena tudi v poslovnem načrtu premogovnika za leto 2015. Neuradno naj bi dokapitalizacija znašala okoli 70 milijonov evrov. O tem bo odločala skupščina družbe.

Uprava družbe je ocenila, da so trenutne poslovne in likvidnostne razmere v premogovniku izredno zahtevne. Težke poslovne razmere iz prejšnjih let so se prenesle v leto 2014, vendar pa je glavni razlog za lansko 33-milijonsko izgubo nastop višje sile, to je zatesnitev odvozne proge odkopa CD1, ki je okrnila proizvodnjo. Zatesnitev odkopa ter izredno zahtevni geomehanski pogoji so pomenili izpad proizvodnje v višini 640.000 ton premoga, kar vrednostno pomeni 21,8 milijonov evrov brez davka.

Pomembneje so k lanski izgubi prispevale še slabitve finančnih naložb v višini 8,6 milijona evrov, visoki finančni odhodki iz prejetih posojil v višini 2,1 milijona evrov in odloženi davki v višini 1,4 milijona evrov.

Arhiv Svet24

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov