Slovenija

Delo d.d. prodano čez noč! Razkrivamo, kdo je najverjetnejši lastnik

Simon Rosc
18. 4. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

S prodajo Dela, d. d., se je dolgo mešetarilo. In le menjava lastnika je bila potrebna, da se je prodaja izpeljala – v samo enem tednu, kar na vse skupaj meče dvom, ali je morda šlo za predhodni dogovor. Pridobili smo tudi dokument, ki dokazuje zaključek prodaje.

Mediaspeed
5,000.000 evrov naj bi Igor Lah odštel za Delo. 3,000.000 evrov naj bi bila najnižja ponudba za nakup Dela.

Družba Delo, d. d., je bila do zdaj v lasti Pivovarne Laško. Potem ko je postalo uradno, da je novi lastnik Laškega nizozemski Heineken, so se mnogi spraševali, kaj se bo zgodilo z omenjeno časopisno hišo. Slednja namreč niti pod točko razno ni spadala v interese Nizozemcev, zato je bilo jasno, da se bodo Dela znebili, kolikor hitro se bo le dalo.A vseeno ne tako hitro, kot se je razpletlo zdaj. V samo enem tednu se zaključuje ta dolgo časa trajajoča zgodba.

Pridobili smo dokument (hranimo ga v uredništvu časnika), ki dokazuje, da so postopki prodaje že tako rekoč zaključeni, Delo pa prodano. Po ekspresnem postopku, kar je precej nenavadno, se je namreč zaprlo zbiranje ponudb. In čeprav bi se pojavil kupec, ki bi za Delo ponudil več, kot je bila do zdaj prejeta najvišja ponudba, bi zanesljivo izvisel. Zaradi takšnega hitenja se jasno postavlja vprašanje, zakaj se je tako mudilo – je bilo morebiti v ozadju že prej vse dogovorjeno? Vsekakor lahko sklepamo, da ni šlo za denar, saj očitno višina ponujenega zneska niti ni bila pomembna. Po naših neuradnih informacijah so bile ponudbe, ki so jih prejeli od interesentov, ti naj bi bili trije, težke med tremi in petimi milijoni evrov.

Kdo je ponudil največ?

Sveženj okoli petih milijonov evrov je bil dovolj, da bo Delo pristalo v rokah enega najbogatejših Slovencev. Po informacijah, ki smo jih pridobili, naj bi šlo za Igorja Laha, ki je lani s 104,5 milijona evri vrednega premoženja pristal na šestem mestu med najbogatejšimi v Sloveniji. Je pa ime Igor Lah precej razvpito. Lah je namreč leta 1994 ustanovil Divido, družbo za upravljanje privatizacijskih skladov, ki so z lastninskimi certifikati državljanov kupovali delnice podjetij. Lah je nato hitro od večine 54 delničarjev odkupil delnice in tako postal večinski lastnik. Dividina sklada je leta 1997 preimenoval v Kompas 1 in Kompas 2 in ju uvrstil na borzo. Zaradi domnevnega oškodovanja malih delničarjev pa je Divida izgubila licenco za upravljanje skladov. Lah si je pridobil črne pike tudi pri prodaji delnic Mercatorja leta 1996, kjer je bil kot direktor DZU Divida in pidov Kompas 1 in Kompas 2 obsojen na pol leta pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let in na plačilo 20 tisoč evrov kazni.

Arhiv Svet24

Delo po poti Večera?

Glede na zgodovino, ki si jo je pisal Igor Lah, se mnogi sprašujejo, ali bo morda šlo Delo po poti Večera, ki ga je kupila družba s samo 7500 evri osnovnega kapitala, njegova lastnika Uroš Hakl in Sašo Todorović pa sta še pred prodajo poslovnih prostorov ljubljanskega Večerovega dopisništva Banki Slovenije te prestavila na svoje podjetje – Dober Večer. Zdaj sicer trdita, da gre vsa kupnina Večeru, a še vedno je škandalozno dejstvo, zaradi katerega bi se morda kdo drug celo lahko znašel za zapahi, da so nepremičnine pred tem pristale v lasti njunega podjetja Dober Večer.     

Vse tiho je bilo

Za komentar, v kakšni fazi je prodaja Dela in zakaj se je zaključila tako hitro, smo povprašali tako lastnike – Pivovarno Laško – kot tudi posrednike pri prodaji – Unicredit, a nihče ni želel dati konkretnih odgovorov, niti o tem, zakaj ne želijo več sprejeti ponudb, tudi če so te višje od dosedanjih. Da javnosti ne morejo posredovati informacij pred zaključkom posameznih faz postopka, so zapisali v Laškem, iz Unicredita pa, da informacij o obstoječih oziroma potencialnih poslih zaradi dobre poslovne prakse in zaupnosti ne morejo dajati.

Komentar smo želeli pridobiti tudi od sindikata novinarjev, v katerem pravijo, da so trenutno v kočljivem položaju in da ne želijo dajati prezgodnjih komentarjev. So pa svoj strah izrazili zaposleni, ki vedo, da jih najverjetneje po menjavi lastnika ne čaka nič dobrega.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste