Slovenija

Na Brniku si od sodelovanja s Swissom obetajo 30.000 potnikov na leto

sta/mv
8. 4. 2015, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Aerodromu Ljubljana si od sodelovanja s švicarskim prevoznikom Swiss, ki je začel 29. marca dnevno povezovati Ljubljano in Zürich, obetajo 30.000 dodatnih potnikov na leto. Da bo linija uspešna, pričakujejo tudi v Swissu, ki namerava Ljubljano in Zürich povezovati tudi pozimi, a verjetno z nekoliko manj leti.

Letalska družba Swiss International Air Lines (Swiss) od 29. marca, ko je začel veljati poletni vozni red, enkrat dnevno povezuje Ljubljano in Zürich. Direktor komercialnega sektorja v Aerodromu Ljubljana Janez Krašnja je na današnji novinarski konferenci na Brniku dejal, da si od sodelovanja s Swissom letno obetajo 30.000 dodatnih potnikov, povezava pa je po njegovem mnenju zanimiva tako za turiste kot tudi poslovneže. Lani so na Brniku denimo našteli okoli 1,34 milijona potnikov.  S prvimi leti so zadovoljni, Swissovo letalo je bilo nekajkrat celo popolnoma zasedeno. Krašnja je prepričan, da v Zürich ne bodo potovali le tisti, ki bodo želeli obiskati Švico, ampak bodo nekateri iz Züricha potovanje nadaljevali v Severno Ameriko, drugod po Evropi, v Afriko ter na Bližnji in Daljni vzhod. "Prav v segmentu Severne Amerike so naša pričakovanja največja," je dejal. Vodja za Avstrijo ter Srednjo in Vzhodno Evropo pri Swissu Bernhard Wodl je dejal, da v Ljubljani ne vidijo le sezonske oz. poletne destinacije. Med Ljubljano in Zürichom nameravajo leteti tudi pozimi - po trenutnih načrtih naj bi mesti povezovali štirikrat tedensko, a bi se lahko to še spremenilo. Če bi bila zasedenost linije dobra, so tudi pozimi možni dnevni leti, je dejal.

Adria Airways na liniji Ljubljana-Zürich tedensko opravi 20 letov

Ljubljano in Zürich dnevno povezuje tudi slovenski letalski prevoznik Adria Airways, ki na tej liniji tedensko opravi 20 letov. Na vprašanje, zakaj Swiss ne leti denimo v Ženevo, je Wodl pojasnil, da je Zürich njihovo največje vozlišče, iz Züricha pa ponujajo tudi dobre povezave za naprej. Krašnja je spomnil, da sta tako Adria Airways kot tudi Swiss člana združenja letalskih prevoznikov Star Alliance, zato je prepričan, se bodo ti leti dopolnjevali in da bodo imeli od tega sodelovanja korist vsi. Prevoznika naj bi na liniji Ljubljana-Zürich letela pod skupno oznako. Krašnja je povedal tudi, da se poslovna modela Adrie Airways in Swissa nekoliko razlikujeta. Slovenski prevoznik na tej liniji prepelje veliko potnikov z Balkana, Swiss pa želi Ljubljano, kamor letijo z letalom Avro RJ 100, bolje povezati s svojo mrežo.

V obnovitvi sodelovanja tudi nekaj nostalgije

Swiss je naslednik nekdanjega Swissaira, ki je med letoma 1989 in 2003 že letel v Ljubljano. Bili so prva tuja letalska družba, ki je po razglasitvi neodvisnosti Slovenije in nemirih v nekdanji Jugoslaviji znova uvedla redne lete v Slovenijo, zato je v obnovitvi sodelovanja tudi nekaj nostalgije, je dejal Krašnja. Direktor za hitro rastoče trge in posebne projekte v Švicarski turistični organizaciji Federico Sommaruga je prepričan, da se bo po uvedbi nove linije povečal obisk Slovencev v Švici. "Ko sem pristal v Ljubljani, sem imel občutek, da sem pristal v Švici," je podobnost med državama ponazoril Sommaruga.

Turizem v Švici četrti najpomembnejši sektor

V Švici so poleti zelo priljubljena daljša potovanja med različnimi kraji, pozimi pa številni obiskovalci ostanejo v enem kraju in smučajo. Država se lahko pohvali z dobro razvito infrastrukturo in železniškim omrežjem, ki se ga prav tako poslužujejo turisti. Turizem je za švicarsko gospodarstvo četrti najpomembnejši sektor - za strojno in kemično industrijo ter bančništvom. Swiss iz svojih središč v Zürichu, Baslu in Ženevi leti na 106 destinacij v 49 državah po celem svetu. S floto, ki jo sestavlja 95 letal, so lani prepeljali več kot 16 milijonov potnikov. Zaposlujejo več kot 8200 ljudi, lani pa so ustvarili 5,2 milijarde frankov (približno pet milijard evrov) dobička iz poslovanja.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste