Slovenija

Izredna seja DZ o Vebru in Markeževi v četrtek ob 13. uri

STA
7. 4. 2015, 14.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Člani kolegija predsednika DZ Milana Brgleza so se na današnji seji dogovorili, da bo v četrtek izredna seja DZ, na kateri bodo obravnavali predlog za razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra in se seznanili z odstopom ministrice za izobraževanje, znanost in šport Klavdije Markež. Četrtkova seja se bo začela ob 13. uri.

Mediaspeed

Predsednik vlade Miro Cerar, ki predlaga Vebrovo razrešitev, bo imel na izredni seji za uvodno obrazložitev na voljo 15 minut, za razpravo pa eno uro. Prav tako bo imel Veber za predstavitev stališča na voljo 15 minut in za nadaljnjo razpravo eno uro.

Zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali Cerarjev predlog, je vložila skupina poslancev SMC. Cerar razrešitev predlaga zaradi ministrovih navodil obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo glede analize posledic privatizacije Telekoma. Kot je navedel v predlogu, je Veber objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje omenjene službe.

Cerar je pred posredovanjem predloga v DZ ministra pozval k odstopu, a se ta za to ni odločil. Prepričan je, da njegovo ravnanje ni nezakonito. Svoje stališče želi pojasniti tudi v DZ, za njim pa trdno stoji tudi njegova stranka SD. Da v DZ ne bodo podprli premierjevega predloga za razrešitev, ker je bil ministrov namen korekten, čeprav se je zadeve nerodno lotil, so napovedali tudi v DeSUS.

Veber odločanja o razrešitvi v DZ skoraj gotovo ne bo prestal. Glasove za razrešitev so namreč poleg SMC doslej že jasno napovedali poslanci NSi, tudi v SDS so pojasnili, da Vebra ne bodo podprli. Za razrešitev ministra je v DZ sicer potrebna navadna večina.

Na dnevnem redu četrtkove izredne seje pa je tudi seznanitev poslancev z odstopom z mesta ministrice za izobraževanje, znanost in šport Klavdije Markež, s katero ji bo tudi prenehala funkcija, začasno vodenje resorja pa bo prevzel Cerar. Markeževa je odstopila minuli teden, le dva dni po prevzemu poslov na ministrstvu, in sicer zaradi očitkov, da je njeno magistrsko delo plagiat. Konec prejšnjega tedna se je Markeževa, ki je bila pred izvolitvijo za ministrico poslanka SMC, odpovedala tudi poslanski funkciji.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov