Slovenija

SMC na kongresu z novo energijo v nadaljnje delo

STA / T.C.
7. 3. 2015, 17.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Okoli sto delegatov SMC in nekaj sto gostov se je v Sežani zbralo na strankinem prvem kongresu po ustanovitvi. SMC se bo danes preimenovala v Stranko modernega centra. Na kongresu je čutiti pozitivno energijo, ki jo poudarjajo tudi vidni predstavniki stranke, čeprav se ne morejo izogniti vprašanjem o petkovem odstopu ministrice iz njihovih vrst.

Arhiv Svet24

Pred začetkom kongresa je bila v Sežani tudi ustanovna seja programske konference, za njenega predsednika je bil izvoljen ekonomist Aleksander Kešeljević. Ta je sicer že od ustanavljanja stranke njen in tudi Cerarjev svetovalec. Pred nekaj dnevi se je, kot so potrdili v stranki, tudi uradno včlanil v stranko, kot predsednik programske konference pa bo delegat na kongresu.

Večji del strankinega prvega kongresa bo po Cerarjevih besedah delaven, saj bodo odločali o spremembi imena stranke in o nekaterih spremembah statuta. "Pogovarjali se bomo o dosedanjem delu, o rasti in krepitvi stranke na lokalnem nivoju, o delu stranke v državnem zboru in na vseh drugih nivojih, obnovili nekatere programske poudarke in se, upam, tudi neformalno pogovorili ter izkoristili ta dogodek za prijateljsko in kolegialno druženje," je pred začetkom kongresa v izjavi za medije dejal Cerar.

Nikola Miljković / KMA

Sicer pa se Cerar pred mediji ni mogel izogniti vprašanjem o nadaljnjih korakih po petkovem odstopu ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar. Na vprašanje, ali bodoči novi šolski minister danes že sedi v dvorani, je odgovoril, da bo o bodočem ministru ali ministrici "razmišljal od jutri naprej, kajti danes je ta kongres tako pomemben, da se moramo vsi osredotočiti nanj". S tem razmislekom se bo, kot pravi, ukvarjal v prihodnjih dneh.

Podpredsednik SMC in predsednik DZ Milan Brglez ocenjuje, da se je stranka od ustanovitve okrepila na vseh nivojih, še zlasti na lokalnem nivoju. "Vmes smo osvojili parlament in vlado," je dodal.

Glavno sporočilo današnjega kongresa pa bo po njegovih besedah to, da imajo poleg novega imena stranke tudi novo energijo in gredo naprej. Ustanovitev programske konference pa pomeni, da bolj institucionalizirano delajo na tem, da bodo že napisan program uresničevali in dopolnjevali.

Brglez pri iskanju novega ministra ali ministrice za izobraževanje ne pričakuje tolikšnih težav, kot so jih imeli pri iskanju novega gospodarskega ministra pred nekaj meseci. Na vprašanje, ali novi šolski minister danes sedi v kongresni dvorani, pa je Brglez odgovoril: "Tudi če bi, vam tega ne bi povedal."

Evropska komisarka Violeta Bulc, ki je tudi članica SMC, dogajanja v stranki ne spremlja več tako pozorno, je priznala pred kongresom. A glede na rezultate Slovenije, ki jih v EU ocenjujejo kot spodbudne, meni, da stranka dobro deluje.

Mediaspeed/KMA

Sicer pa po njenih besedah iz tujine ugotoviš, da je zelo pomembno, da so v državi stvari dobro organizirane. Glede na sistem, ki ga imamo, sta po njenem mnenju odgovorno ravnanje strank in njihova dobra organizacija zelo pomembna za stabilno delovanje države. Bulčeva je spomnila, da so sedaj v fazi začetnega pospeševanja gospodarske rasti in v takih razmerah želijo, da vse članice čim bolj homogeno in z jasnimi cilji sodelujejo pri strukturiranju gospodarske in družbene sfere.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar meni, da je stranka do sedaj prehodila zelo pomembno pot, uspela se je obdržati v tem političnem prostoru, konsolidirati in začela delovati kot neka zrela stranka. "Menim, da moramo od tukaj naprej usmeriti svojo pozornost predvsem v nove razvojne izzive, ne pa toliko na lastno konstituiranje," je dejal.

Dela drugih ministrov ne ocenjuje, saj je to, kot pravi, naloga predsednika vlade. Sam pa je z delom v vladi zadovoljen, ker po njegovih besedah uspevajo sprejemati odločitve konsenzualno in ker se vsebinsko pogovarjajo tudi o najtežjih problemih, o katerih imajo pogosto različna mnenja, vendar uspejo mnenja na koncu uskladiti v enotno stališče vlade.

Med gosti na kongresu je tudi predsednik Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (Alde), katerega članica je tudi SMC, Graham Watson.

Med spremembami statuta, o katerih bodo odločali danes, je sicer njegova prilagoditev realnemu stanju, med drugim bodo popolnili strankine organe. Novo ime, ki ga bo stranka nosila od danes, pa po novem ne bo več vključevala imena njenega predsednika. Z imenom Stranka modernega centra želijo po Cerarjevih navedbah poudariti, da so sodobna stranka, ki zre v prihodnost in upošteva sodobne tokove razvoja družbe in človeštva, prav tako ime kaže na sredinsko usmerjenost stranke.

STA



Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste