Slovenija

Mariborska nadškofija potrdila dogovor z bankami

STA/M.J.
3. 3. 2015, 12.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vodstvo mariborske nadškofije je po dolgotrajnih pogajanjih danes vendarle potrdilo, da so z upniki uspeli skleniti sporazum, s katerim so uredili medsebojna dolžniško-upniška razmerja. Dogovor, s katerim je soglašal tudi Vatikan, se nanaša zgolj na obveznosti nadškofije, kjer menijo, da gre, glede na nastale finančne razmere, za dober kompromis.

Arhiv Svet24

Kot so danes sporočili iz Nadškofije Maribor, so za poplačilo svojih dolgov namenili praktično vse svoje premoženje, višina končnega poplačila velike večine upnikov pa bo odvisna od uspešnosti unovčenja tega premoženja, pri čemer bo postopek potekal daljše časovno obdobje.

"Sklenitev sporazuma predstavlja za mariborsko nadškofijo zaključek enega izmed težjih obdobij v njenem obstoju, hkrati pa pomeni nov začetek v izpolnjevanju osnovnega poslanstva Cerkve, ki se uresničuje na področjih oznanjevanja, bogoslužja in dobrodelnosti," so zapisali v nadškofiji.

Zadnja leta je bilo po njihovih besedah izvajanje pastoralne dejavnosti zaradi napornega iskanja rešitve finančne situacije in s tem negotove prihodnosti mnogokrat oteženo. Zdaj upajo, da bo v prihodnje, kljub zelo omejenim finančnim virom, mogoče učinkoviteje načrtovati in uresničevati pastoralno dejavnost. K temu bo zagotovo pripomoglo tudi imenovanje novega nadškofa, ki ga očitno v Mariboru pričakujejo kmalu.

V nadškofiji ob tem pozdravljajo aktivno in konstruktivno sodelovanje bank ter vseh ostalih upnikov, niso pa pozabili niti na zahvalo sosednji škofiji Gradec-Seckau, ki naj bi jim pomagala s strokovno pomočjo in svetovanjem v postopku pogajanj. Ali jim je graška škofija priskočila na pomoč tudi z odkupom določenih nepremičnin, o čemer se je v medijih precej pisalo, v mariborski nadškofiji niso pojasnili.

Tudi drugih podrobnosti niso pojasnili, je pa Dnevnik že konec januarja poročal o dogovoru za dolgoročni reprogram obveznosti z Banko Sparkasse, ki je sicer v avstrijski lasti in jo vodi nekdanji član uprave NKBM Andrej Plos. Nadškofija je sicer zadolžena pri najmanj štirih slovenskih bankah v tuji lasti, poleg banke Sparkasse še pri Raiffeisen, BKS Bank in Unicredit.

Kot je pred mesecem dni pisal časnik, mora nadškofija šele leta 2020 poravnati za 26,2 milijona evrov obveznosti, za kar bo morala plačevati šestodstotno letno obrestno mero.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste