Slovenija

Na nadaljevanju sojenja nekdanji ljubljanski županji brez pričanja Jankovića

M.J.
3. 2. 2015, 12.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes zaradi očitane zlorabe položaja nadaljevalo sojenje nekdanji ljubljanski županji Danici Simšič in nekdanji načelnici občinskega oddelka za gospodarjenje z zemljišči Nuški Dolgan. Napovedano je bilo pričanje ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki pa ga na sodišče zaradi službene poti ni bilo.

Žare Modlic

Dolganovi tožilstvo očita soglašanje, Simšičevi pa podpis pogodbe o uskladitvi zemljiškoknjižnega stanja z dejanskim med Mestno občino Ljubljana (MOL) in družbo iProjekt po lokalnih volitvah leta 2006. Z brezplačnim prenosom občinskega zemljišča ob Celovški cesti v Dravljah naj bi obtoženi ljubljansko občino oškodovali za 507.500 evrov.

Na domnevno sporno pogodbo je po prihodu na občino opozoril sedanji ljubljanski župan Zoran Janković. Ta bi moral biti na predlog tožilstva na današnji obravnavi zaslišan kot priča, a se je zaradi službene poti opravičil. Je pa pred sodišče kot priča stopil Bogdan Korošec, ki je družbo iProjekt vodil v času prenosa zemljišča.

Povedal je, da je podjetje A1 (iProjekt je njegovo hčerinsko podjetje) kupilo podjetje Kompas STP, ga preoblikovalo v družbo za razvoj nepremičninskih projektov in preimenovalo v iProjekt. Naloga družbe je bila uskladitev zemljiškoknjižnega stanja z dejanskim, kar so po Koroščevih besedah storili tudi pri omenjenem zemljišču v Dravljah.

Pojasnil je, da je bil Kompas STP lastnik tega zemljišča, zato po njegovih besedah ni res, da so del parcele dobili neodplačno. Dejal je, da je njihova odvetnica predlagala dogovor z ljubljansko občino o uskladitvi dejanskega in zemljiškoknjižnega stanja, nato pa je prišlo do podpisa pogodbe. Sam jo je podpisal dan po lokalnih volitvah, na katerih je svoj prvi županski mandat dobil Janković.

Korošec pravi, da je teden kasneje Janković, s katerim se poznata okoli 30 let, ugotovil, da naj bi bila pogodba podpisana za njegovim hrbtom.

A1 je sicer zemljišče čez pol leta prodalo Kranjski investicijski družbi (KID). Pri tem je imel Janković vlogo, je dejal Korošec in pojasnil, da je na srečanju dejal, da bi bil kupec lahko prav KID.

Iz Koroščevega pričanja je razvidno tudi, da je šel del kupnine za zemljišče v višini 2,5 milijona evrov brez DDV k ljubljanski občini, in sicer 1,7 milijona evrov. Po Koroščevih besedah je šlo za nekakšno odškodnino, ki jo je iProjekt v zvezi s parcelo dolgoval občini, njeno višino pa je predlagal Janković.

Sojenje se bo nadaljevalo 19. februarja.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste