Slovenija

Dati nekaj, česar imaš dovolj, da deliš

Polona Krušec
9. 1. 2015, 19.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mitja Jakin je vodja akcije, ki je presegla vsa pričakovanja. S skupino ljudi in dobrimi Slovenci zbira potrebščine za materinski dom, ki ga bodo v kratkem s Ceste pri Ajdovščini preselili v Šempeter pri Gorici.

Polona Krušec

»Čeprav je občutek včasih drugačen, izkušnje kažejo, da Slovenci znamo prisluhniti in pomagati. Potreb, stisk je veliko, a narašča tudi število tistih, ki pomagajo. Dobrodelnost je dati, kar imaš. Nekateri donirajo denar, drugi vrečo krompirja, nekateri kos pohištva, oblačila. Podariti pomeni dati nekaj, česar imaš dovolj, da deliš,« o pomoči drug drugemu pove Mitja Jakin, vodja akcije, ki je presegla pričakovanja. Povezani posamezniki zbirajo potrebščine za materinski dom, ki za zdaj še deluje na Cesti. Ker je tamkajšnja hiša potrebna obnove, se bodo še letos preselili v Šempeter pri Gorici. Ker šempeterski objekt potrebuje nekaj adaptacije in seveda ureditev za prihod uporabnic in delavk materinske hiše, bodo pri tem pomagali prostovoljci.

Polona Krušec

Njihova pomoč bo izjemno dobrodošla pri beljenju in manjših popravilih. Hiša v Šempetru je sicer vzdrževana, saj je bil do pred kratkim v njej duhovniški dom, tako da večji posegi v objekt ne bodo potrebni. Skupina posameznikov, ki skupaj obiskuje meditacijska srečanja, je želela storiti kaj dobrega za sočloveka in družbo na splošno. Mitja Jakin, ki skupino vodi, je z veseljem prevzel vodenje projekta in začela se je nova zgodba. Še do sobote teče akcija zbiranja pohištva in drugih dobrin, ki bodo omogočale normalno delovanje materinskega doma. Trenutno je najbolj zaželen nekdo, ki bi morda lahko s kombijem pomagal zbrane stvari z Obale prevažati v Šempeter. Dobrodošle bodo tudi denarne donacije, ki bi jih namenili Zavodu Karitas Samarijan, pod okriljem katerega materinski dom, ki nudi zavetišče mamicam z otroki v stiskah, tudi deluje. Če lahko finančno pomagate, se lahko oglasite na karitas.samarijan@sio.net.

»Ljudje imajo dovolj prepriranja. Prihaja čas združevanja.«

Z denarjem bi kupili nekaj nujne opreme, kot je na primer pralni stroj in drugo. Mitja Jakin je za Svet24 povedal, da ga kličejo od povsod in ponujajo material, pomoč. Če želite pomagati, je Mitja dosegljiv na telefonski številki 040/511-152. Ker se je veliko svari že nabralo, zdaj najbolj potrebuje pomoč pri prevozu in morda še kakšne otroške obleke in plenice. Ne da je presenečen, saj verjame v dobroto, le razsežnost ga je presenetila. »Ljudje imajo dovolj zagat, prepiranja, opiranja na zgodovinske probleme, dokazovanj o krivdi, ljudje bi bili radi nasmejani, veseli in živeli v miru. Prihaja čas združevanja,« je strnil občutke ob izkušnji. Dodal je še, da bi rad vzpostavil mrežo prostovoljcev po celotni Primorski.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste