Slovenija

Kaj se dogaja s sodstvom? Za zapahe ne bo treba niti bivšemu županu Komende

G.G./STA
8. 11. 2014, 10.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zdaj že nekdanjemu županu občine Komenda Tomažu Drolcu, ki se je zaradi spornih ravnanj pri postavitvi tamkajšnje poslovne cone in drugih občinskih projektih znašel pod drobnogledom organov pregona, sodišča in protikorupcijske komisije, ne bo treba za zapahe. Višje sodišče v Ljubljani je namreč razveljavilo sodbo okrajnega sodišča.

Mediaspeed

Okrajno sodišče v Kamniku je Drolca septembra lani zaradi zlorabe položaja pri odobritvi poroštva zasebnemu podjetju obsodilo na osem mesecev zaporne kazni. Da je višje sodišče pravnomočno oprostilo Drolca, sta za Dnevnik v petek potrdila njegova zagovornika Rudi Potrpin in Peter Volgemut. "Višje sodišče v Ljubljani je sodbo okrajnega sodišča spremenilo zaradi kršitev materialnega prava. Na tožilstvu so gospodu Drolcu očitali pridobitev nepremoženjske koristi, a ni bil podan zakonski znak za to," sta za časnik sporočila njegova odvetnika.

Kot piše Dnevnik, se je dolgoletni župan Komende v nemilosti občinskih svetnikov in ne nazadnje tožilstva znašel s tem, ko je junija 2010 podpisal pogodbo o pristopu k dolgu s podjetjem Hades Trgovina. Njegov lastnik je bil Branko Plešinac, partner tudi v drugih občinskih projektih, ki bi moral dokončati gradnjo Center Komenda. Drolec mu je s tem omogočil pridobitev 6,8-milijonskega kredita pri Gorenjski banki, občina Komenda pa bi v primeru bankrota Plešinčevega podjetja poravnala 1,5 milijona evrov dolga. Zaradi spornega poroštva bi občina skorajda izgubila Poslovno cono (PC) Komenda, vendar je v začetku letošnjega leta sodišče omenjeno poroštvo razglasilo za nično.

Čeprav je Drolec s pritožbo uspešno izpodbil argumente tožilstva in se rešil zaporne kazni, nad njim po navedbah časnika še vedno visi senca dvoma zaradi drugih domnevno spornih poslov. Pri Plešincu, ki mu je občina pod njegovim vodstvom dodelila več velikih projektov, si je Drolec nepovratno "izposodil" 85.000 evrov. Sredstva je vrnil šele, ko se ga je z izvršbo lotil Miloš Milović, v devetdesetih letih vodja varnosti pokojnega premierja Janeza Drnovška. Drolec je skupaj s Plešincem svetoval tudi občinskemu podjetju PC Komenda in s tem po oceni protikorupcijske komisije prišel do 36.000 evrov nezakonite premoženjske koristi.

Drolec, ki je pred kratkim županski stolček v Komendi prepustil Stanislavu Poglajnu in se upokojil, je sicer leta 2011 zaslovel s posnetkom prostodušnega priznanja, da je podkupoval državne uradnike. S tem naj bi pospešil denacionalizacijski postopek in to prav pri občinskem projektu Center Komenda, zaradi katerega je bil obsojen.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste