Slovenija

V ZaAB želijo omejiti funkcije obsojenih zapornikov

M.J.
17. 10. 2014, 14.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Poslanci ZaAB bodo prihodnji teden v parlamentarni postopek vložili sveženj šestih novel zakonov, s katerimi po besedah vodje njihove poslanske skupine Janija Möderndorferja želijo sistemsko omejiti možnost kandidiranja in opravljanja javnih funkciji za osebe, ki so obsojene na zaporno kazen.

Tako bodo vložili predlog novele zakona o vladi, zakona o volitvah za predsednika republike, zakona o volitvah v DZ, zakona o volitvah poslancev v Evropski parlament, zakona o lokalni samoupravi in zakona o lokalnih volitvah.

Skladno s predlogi novel zakonov želijo onemogočiti kandidaturo oz. opravljanje funkcij pravnomočno obsojenih za predsednika republike, predsednika vlade, ministra, državnega sekretarja, poslanca, evropskega poslanca, državnega svetnika, župana in občinskega svetnika.

Glede pomislekov, ali bi s takšnimi spremembami zakonodaje posegli v pasivno volilno pravico, Möderndorfer odgovarja, da je tudi primer glede poslanskega mandata Janeza Janše pokazal, da je stroka na tem področju razdeljena. Po njegovem mnenju ne bi bilo smotrno znova čakati z urejanjem tega vprašanja, zlasti zaradi četrtkovega sporočila koalicije, "da se nameravajo tega lotiti prihodnje leto", saj da najprej želijo razrešiti vprašanje rebalansa.

Boji se, da se bodo s takšno dinamiko s tem vprašanjem na koncu znova ukvarjali pred volitvami, kar bi bilo po njegovem mnenju nehigijensko, poleg tega bi jim lahko zmanjkalo časa za usklajevanje odprtih vprašanj.

Pri noveli zakona o lokalni samoupravi se bodo osredotočili na vprašanje odpoklica župana, saj je bilo to po njegovih besedah ena redkih točk, kjer so bili usklajeni z zakonodajno-pravno službo DZ in ni v nasprotju z ustavo.

Prebivalci v občini bi skladno s predlogom lahko sprožili postopek za odpoklic župana, če bi zbrali podpise dveh odstotkov volivcev v občini. Župan bi bil odpoklican, če bi se glasovanja udeležilo več kot 90 odstotkov volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih županskih volitvah in če bi večina teh glasovala za odpoklic.

V spremembo zakona o poslancih pa po njegovih navedbah ne bodo šli, saj da je ta trenutek urejen in v sredo se je z odločitvijo o odvzemu mandata Janši izkazalo, da je parlamentarna praksa svoje naredila. Glede na napovedi bo ta odločitev verjetno šla v sodne mline. Po njegovem mnenju bi bilo smiselno iti v morebitno spremembo zakona šele po odločitvi sodišča.

O morebitni podpori predlogu sprememb zakonov se bodo z drugimi poslanskimi skupinami pogovarjali prihodnji teden.

Sicer pa je ZaAB v preteklosti iz istih razlogov v DZ postopek že vložila novelo zakona o vladi, novelo zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb ter zahtevala avtentično razlago devetega člena zakona o poslancih.

Poleg tega nameravajo vložiti etični kodeks poslancev, pravi Möderndorfer. Ob nastopu funkcije bi se morali poslanci s podpisom izjave zavezati k spoštovanju kodeksa, kršitve pa bi presojal kolegij predsednika DZ.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste