Slovenija

Muslimana za župana

S.N.
10. 10. 2014, 07.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Z Jesenic prihaja eno največjih volilnih presenečenj: nestrankarski doktor socialne antropologije Ahmed Pašić.

Arhiv Svet24

V drugem krogu se bo pomeril s Tomažem Mencingerjem (SD), uvrstitev tik za aktualnim županom pa je nekatere zbodla, ker je Ahmed musliman in avtor knjig ter člankov na temo islama v Sloveniji.

Ste pričakovali, da se bo pri vašem kandidiranju za župana vpletalo vašo vero?

Na neki način sem, saj ima strah velike oči, in ko k temu dodate še neznanje, v povezavi s predsodki, dobite kompleksno kombinacijo. Najbolj so me presenetile govorice, da se bodo, če postanem župan, zaprle cerkve. Gre za neverjetne stereotipe brez kakršnekoli realne osnove, saj imamo v Ustavi RS zapisano pravico do veroizpovedi in molitve in takšne poteze bi bile zrele za sodstvo in policijo. Jeseničani smo zelo multikulturna občina, kar je našo prednost.


Menite, da so vaša volilna baza le muslimani ali je na volivce vplivalo tudi vaše delo v civilni iniciativi Ejga – za lepše Jesenice.

Naši podporniki so tako Slovenci kot tudi ostali z eno samo izrazito komponento: Jeseničani. V našem programu imamo projekte, ki bodo ustavili stagnacijo in mestu vrnili perspektivo. Tako kot je to nekoč že bilo, ne glede na etnično pripadnost, religijo ali barvo kože.

Kaj je iniciativa Ejga?
Ejga je skupina, v kateri se politika pozabi, in članica PS skupaj s članom SDS nese humanitarni paket socialno ogroženi družini. Skupino vleče 30 udarnih članov, lokomotiv, drugi sloj podpornikov pomaga z donacijami, materialom, nasveti ..., tretji sloj pa nam daje moralno podporo. Vse delamo prek skupine na facebooku Ejga – za lepše Jesenice. Od ustanovitve julija lani smo naredili 118 projektov, največji uspehi so obnova glavne železniške postaje, zbiranje pomoči za poplavljene, obnova mostu na Koroški Beli …


Kaj bodo, če postanete župan Jesenic, vaše prioritete? Nekateri namigujejo, da džamija.

Najprej bomo dobili jasno sliko o tem, zakaj so bili določeni projekti zaustavljeni pred leti in zakaj se od takrat nič ni premaknilo ter zakaj so določeni projekti zgrešili smer, šele nato se bomo lotili reševanja težav. Posvetili se bomo prioritetam: gospodarstvu dati čim bolj ugodne in čim hitrejše pogoje za razvoj podjetništva, posledično zmanjšati brezposelnost in izseljevanje mladih družin, čim bolje se povezati z Avstrijo na gospodarskem področju in presekati gordijski vozelj, ki se imenuje 'voda Juliana'. Potem sledi obnova cest, oživitev Stare Save, izgradnja osrednjega otroškega igrišča in rekreacijsko-sprehajalnih poti v mestu. Samo omenjeni projekti nam bodo vzeli nekaj let, tako da je izgradnja džamije v vsem tem irelevantna. Imamo veliko bolj pomembne težave.


Ste nujo po čistoči in urejenosti prinesli iz Singapurja, kjer ste šest let živeli, preden ste se z ženo in otrokoma vrnili na rodne Jesenice?

Doma so me tako vzgojili, da je vedno moralo biti lepo in čisto. To zelo dobro vedo moji prijatelji, ki so z mano služili vojaški rok na Bohinjski Beli. Omarica je bila vedno urejena, čevlji zloščeni. Življenje v zelo urejeni državi, kot je Singapur, je to samo dodatno oplemenitilo.

Arhiv Svet24

Ste kakšno od svojih knjig z napisali z namenom, da bi ljudi spreobrnili v islam?

Moj edini namen pisanja je bil, slovenski javnosti, ki se zanima za omenjeno tematiko, v slovenskem jeziku približam to religijo in z njo povezane kulture. O islamu pri nas piše dokaj malo kakovostnih avtorjev, zato sem čutil potrebo, da nekaj naredim na tem področju.


Če bi vam ob vrnitvi na Jesenice kdo omenil, da bo vaša služba morda županovanje – bi se mu smejali ali ste na tako možnost že prej kdaj pomislili?

Ko smo se odločili za vrnitev domov, si nisem predstavljal, da je država tako propadla in da je tako težko priti do službe, sploh v akademskem svetu. Imeti družboslovno diplomo ni ravno neka prednost na trgu slovenske delovne sile, mi je pa teoretična izobrazba na tem področju izredno pomagala pri delovanju skupine Ejga. Nikoli nisem pomislil na županovanje. K temu so me napeljevali že nekaj časa, odločitev pa je padla konec avgusta, ko so mi ljudje na dom začeli prinašati overjene podpise za kandidaturo z besedami: 'Vsaj poskusi.'

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov