Slovenija

Nova vlada takoj udarila po žepu

Žiga Kariž
5. 10. 2014, 09.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Prodajalcem naftnih derivatov v Sloveniji ne gre slabo. Dva največja, Petrol in OMV, sta tudi v letu 2013 ustvarila milijonske dobičke. A kot kaže, s tem niso zadovoljni, in vlada jim je s spremembo Uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov pomagala, da bodo že ta mesec njihovi prihodki še višji. Kako in kdaj bomo to občutili mi?

Arhiv Svet24

Se spomnite, kakšna je bila cena bencina konec leta 2008, ko se je pri nas začela finančna kriza? 15. decembra 2008 ste za liter neosvinčenega bencina plačali 0,827 evra. Danes vas visokooktanski litrček stane 1,447 evra. Velik del zvišanja cene gre na račun države, ki je z vztrajnim višanjem trošarin poskrbela, da se vsakič, ko odidete na bencinsko črpalko, poleg vašega tanka napolni tudi državna vreča brez dna.

No nova vlada pod vodstvom Mira Cerarja je skoraj nemudoma, že na svoji tretji seji, poskrbela, da bodo malce bolj polni tudi žepi tistih, ki bencin prodajajo, saj je spremenila Uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov in tako trgovcem omogočila, da marže dvignejo za dva odstotka.

Slovenija je ena redkih držav v EU, kjer so cene naftnih derivatov popolnoma regulirane s strani države, kar trgovcem onemogoča, da bi cene oblikovali sami. Marže, ki hkrati pomenijo tudi zaslužek trgovcev, so resda pod povprečjem v EU, a pod povprečjem je v naši državi še marsikaj drugega. Glede na javno dostopne finančne podatke se našim večjim trgovcem z naftnimi derivati res ni treba bati za preživetje. Petrol, ki ima 60-odstotni tržni delež, je lani ustvaril več kot 20 milijonov evrov čistega dobička, OMV z dvajsetodstotnim deležem 14,2 milijona, Eni Slovenija, ki upravlja bencinske servise Agip, pa 3,2 milijona evrov.  

Visoke cene pri nas vplivajo tudi na navade voznikov osebnih vozil, saj so na Petrolovih servisih opazili, da ti črpalke raje obiščejo večkrat in natočijo gorivo za manjšo vsoto denarja.

Kaj bo zvišanje marže pomenilo za dobičke največjih dveh slovenskih prodajalcev bencina, nam ni uspelo izvedeti, saj o pričakovanjih neradi govorijo. So pa na Petrolu poudarili, da gre z vidika cene za minimalno znižanje in da se bo cena bencina sredi oktobra zvišala le za 0,8 centa – pri 50-litrskem rezervoarju. Ob zadnjem zvišanju marž leta 2011 je Petrol zabeležil zvišanje dobička za 3,5 milijona evrov, poroča časnik Dnevnik.

A hkrati pri Petrolu ugotavljajo, da so na skoraj vsako, četudi minimalno zvišanje občutljivi avtoprevozniki. Domači so že večkrat opozorili, da je zaradi visokih cen goriva ogroženo njihovo poslovanje, tuji se polnjenju rezervoarjev pri nas izogibajo, saj so naša goriva v primerjavi s cenami v sosednjih državah, z izjemo Italije, dražja. V Avstriji liter 95-oktanskega bencina stane 1,37 evra, na Madžarskem 1,324, na Hrvaškem 1,378, v Italiji pa astronomskega 1,781 evra.

Visoke cene pri nas vplivajo tudi na navade voznikov osebnih vozil, saj so na Petrolovih servisih opazili, da ti črpalke raje obiščejo večkrat in natočijo gorivo za manjšo vsoto denarja.

Prodajalci naftnih derivatov se že dalj časa zavzemajo, da bi jim država pustila, da bi si višino marže določali sami, s čimer bi se trg sprostil in bi tako lahko imeli različni ponudniki različne cene. Glede na izkušnje iz držav, kjer že imajo tak sistem, pa bi to skoraj zagotovo pomenilo višje cene na avtocestah in v večjih mestih.

Visoke cene goriv pri nas niso odvisne samo od prodajalcev, ampak v veliki meri od države, saj je cena bencina sestavljena iz cene goriva, ki se ji nato dodajo še marža trgovcev, prispevek za obvezne rezerve, dodatek za zagotavljanje prihrankov energije, prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije ter trošarine, taksa za CO2 in na koncu DDV.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste