Slovenija

Razdor v stranki SMC

STA/J.P.
30. 9. 2014, 14.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Potem ko so se razširile špekulacije o napetostih v SMC, je razmere svojim poslancem pojasnjeval predsednik SMC in premier Miro Cerar. Poslanci SMC namige o razdoru zanikajo. Ostrejši so v NSi, kjer čakajo, da vlada začne z delom. Prvak SDS Janeza Janše pa se ne bi čudil, če bi medijski in finančni podporniki SMC že pripravljali Cerarjevo menjavo.

Nikola Miljković / KMA

Ugibanja o napetostih v največji vladni stranki so se okrepila po izstopu enega vidnejših snovalcev SMC Bojana Dobovška, ki sicer ostaja v poslanski skupini.

Dobovšek je namreč pojasnil, da je iz SMC izstopil, ker ni mogel več uveljavljati svojih načel, pri čemer je navedel boj proti korupciji, odpravljanje vpliva neformalnih mrež in opozarjanje na finančno kriminaliteto.

Svoja stališča je danes pojasnil tudi poslancem stranke, je novinarjem pojasnil poslanec SMC Kamal Izidor Shaker. Zatrdil je, da je stranka enotna.

Cerar je namige o napetostih zavrnil že v ponedeljek. Na novinarsko vprašanje, ali še obvladuje stranko, je odgovoril z besedami, da to vprašanje ni dostojno novinarske etike.

Tudi finančni minister Dušan Mramor je danes zavrnil špekulacije, da naj bi se s Cerarjem minuli teden sporekla, ker naj bi mu Mramor očital, da nima avtoritete v vladi, koaliciji in stranki. Mramor je danes dejal, da Cerarja zelo ceni in ima njegovo podporo.

Poslanec SMC Mitja Horvat v izjavi novinarjem izjav Dobovška ni želel komentirati. Na vprašanje, ali torej ni raznih omrežij v stranki, pa je odgovoril z besedami, da tega ni rekel. "A se o tem v stranki ne govori na način, kot poročate novinarji," je pojasnil. Nadalje je dejal, da se sam ne boji, da bi imeli v stranki vpliv razni lobiji. Verjame, da je stranka, kar se tega tiče, čista.

O namigih, da naj bi med nekaterimi člani SMC vladalo nezadovoljstvo in naj bi nekateri celo zahtevali kongres, pa ne Shaker ne poslanec Horvat ne vesta ničesar, sta zatrdila.

Je pa bil do razmer v SMC v izjavi novinarjem zelo oster predsednik SDS in poslanec Janša. Tako je dejal, da se ne bi čudil, "če tisti, ki so to stranko finančno in medijsko podpirali, ne bi že pripravili zamenjave za njenega predsednika in premierja Mira Cerarja".

Kot je povedal ob robu današnje izredne seje DZ, se namreč s SMC dogaja isto, kot se je doslej dogajalo z vsemi "instant strankami, ki so jih sestavili drugi". Ob tem je omenil Zares, PS in ZaAB. Po njegovih besedah gre za umetne stranke, ki "pač razpadejo takoj, ko je treba nekaj narediti", prav tako so te stranke najlažji plen različnih interesnih lobijev oz. skupin, ki gledajo zgolj za svoje koristi.

"Vse to, kar se je že doslej v mnogih primerih nekako nakazovalo, se je v primeru SMC zdaj popolnoma razgalilo," je še dodal Janša.

V NSi pa po besedah predsednice Ljudmile Novak čakajo, da bo vlada začela delati. "Pred nami so pomembne zadeve, sedaj pa izgleda, da se vlada najbolj ukvarja sama s seboj," je dejala v izjavi novinarjem ob seji DZ.

Kar se dogaja znotraj SMC, je po njenih besedah sicer strankarska interna zadeva, je pa zaskrbljujoče, "ker se spet ukvarjamo s podrobnostmi, medtem ko pomembne stvari stojijo". Novakova ugotavlja, da stranka, ki je tako na hitro nastala, še ni prešla čeri in se utrdila, zato je "v taki stranki vse mogoče".

Glede na to, od kod prihajajo določeni ljudje v SMC, pa je bilo po ocenah predsednice NSi "iluzorno pričakovati, da ni nobenih ozadij".

Danes popoldne, po seji DZ, bo zasedal tudi izvršni odbor stranke, ki naj bi med drugim razpravljal o položaju državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor Juretu Lebnu, na katerega so leteli očitki zaradi magisterija.

Leben je sicer danes že ponudil odstop. Tako je pričakovati, da bodo člani izvršnega odbora razpravljali tudi o dogajanju v SMC.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste