Slovenija

Boj za županski položaj v Novi Gorici

Petra Rupnik
26. 9. 2014, 17.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Mestni občini Nova Gorica se za mesto župana poteguje devet kandidatov. Med njimi sta tudi dve ženski. Vsem smo posredovali kratka vprašanja, odgovore smo prejeli od sedmih kandidatov.

Še dober teden nas loči od zaključka predvolilne kampanje pred lokalnimi volitvami. Zato vam dnevno predstavljamo kandidate za župane v posameznih slovenskih občinah.

Zanimalo nas je, kakšno je stališče kandidatov v zvezi s finančnim stanjem MO Nova Gorica ter ali se jim zdi povečanje občinskega dolga upravičeno in kako bi sredstva iz občinskega proračuna porazdelili, če bi bili v funkciji župana.

Andrej Miška (SD): Na žalost se je taka zadolžitev zgodila zaradi investiranja v projekte, ki ne prinašajo dodane vrednosti. Sam bi pri investicijah izbral druge prioritete, predvsem izboljšanje pogojev za razvoj gospodarstva in ureditev osnovne komunalne infrastrukture po občini. Kot drugo pa bi izkoristil nepovratna evropska sredstva. Novogoriška občina ni v zadnjem mandatu pridobila praktično nič nepovratnih evropskih razvojnih sredstev.

Anton Harej (NSi): Eden od razlogov za dolg je bila mediacija v zvezi z neprepisanimi zemljišči po opravljenih investicijah s strani SGP Gorica še iz prejšnjih županovanj. Začel bi zmanjševati dolg, iskal bi prostore za gospodarsko dejavnost, investiral bi v turizem. Vsaki krajevni skupnosti obljubljam urejen večnamenski prostor za kulturne in druge dejavnosti. Pohitel bi s protipoplavnimi ukrepi na reki Vipavi ter »na pogorišču« Cera uredil sortirni obrat. Univerzi bi zagotovil ustrezno lokacijo za delo in razvoj.

MO Nova Gorica v številkah:
Mestna občina Nova Gorica šteje 35.640 občanov in občank, od tega je 17.497 moških in 18.143 žensk. Obsega 22 krajevnih skupnosti. Svoj občinski praznik praznuje 9. septembra, v spomin na začetek Goriške fronte leta 1943.

Luka Manojlović (Ondina Manojlović - Juretič in skupina volivcev): Dolgovi brez vizije so zapravljanje denarja. Treba se je zazreti v prihodnost, zbrati ideje in ljudi ter v skladu s tem investirati. Velike razvojne projekte je treba osnovati na viziji združenih Goric, kar bo privabilo investitorje in evropska sredstva. Lista Goriška.si bo uvedla tudi »participativni proračun«, s katerim bo del proračuna prepustila v soodločanje prebivalcem.

 Matej Arčon (Urša Žorž in skupina volivcev): Obseg zadolžitve MO Nova Gorica je v primerjavi z drugimi občinami med najnižjimi. Vsa najeta posojila so bila sprejeta v proračunih, ki jih je sprejel mestni svet. Sredstva so bila porabljena namensko, tretjina za izgradnjo javne infrastrukture, tretjina za poplačilo po sklenjeni sodni poravnavi v zadevi SGP in tretjina za zagotavljanje lastne udeležbe za investicije v čistilno napravo Branik, varstveno-delovni center in mestno središče.

Miran Müllner (Borislav Babić in skupina volivcev): Dejstvo je, da bi bila občina brez dodatnega zadolževanja nelikvidna. Pri doseganju ciljev na gospodarskem, socialnem in tudi okoljskem področju Nova Gorica ni uspešna. Proračun bo v prihodnje razporejen tako, da bodo vse spremembe usmerjene k večanju blaginje sedanje in prihodnjih generacij. Vse občinske potenciale bomo usmerili v ustvarjanje višje dodane vrednosti in gospodarsko rast.

Damjana Pavlica (SDS): Trenutno finančno stanje občine res ni zavidljivo. Občina sicer računa, da bo še pred koncem leta prejela povračilo sredstev iz EU za zgrajene čistilne naprave in Bevkov trg ter tako poplačala 2,500.000 evrov kratkoročnega likvidnostnega kredita. Ko župan prevzame občino, mora skupaj s svojim direktorjem gospodarno upravljati premoženje in finančna sredstva ter si izdelati dober finančni načrt.

Gregor Veličkov (mag. Barbara Simčič Veličkov in skupina volivcev):
Sem izkušen, sposoben in povezovalen, predvsem pa imam pogum, da se spopadem z nakopičenimi težavami. Treba bo regionalno in čezmejno povezati občine, olajšati poslovanje v gospodarstvu, zagotoviti mladim delovna mesta in poskrbeti za dostojno življenje vseh. 

 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov