Slovenija

Cerar brez podpore SDS, ZL in NSi

STA/J.P.
25. 8. 2014, 14.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kandidatu za mandatarja Miru Cerarju so podporo odrekli v poslanskih skupinah SDS, NSi in Združena levica. V SDS so prepričani, da so bile volitve, na katerih je slavil Cerar, nelegitimne, v NSi v programu prihodnje vlade pogrešajo konkretne ukrepe za spodbujanje gospodarstva, v ZL pa ji očitajo, da je pristala na neoliberalni konsenz.

Svet24

Predsednik SDS Janez Janša je poudaril, da je pred novo vlado zelo težko delo. Ob tem je izpostavil "usodno razdeljenost" Slovencev in nezaupanje v parlamentarno demokracijo. Po njegovem mnenju sicer nad nedavnimi volitvami visi senca dvoma v njihovo legitimnost. "In predsednik vlade bi se moral vprašati, kaj se bo zgodilo, ko bo enkrat, in to bo, ta senca potrjena in bi iz suma nastalo dejstvo," je dejal Janša.

Napovedal je, da bo SDS podprla vsak reformni ukrep, ki bo zaslužil takšno ime. Kot pravi bodo, čeprav nad tem mandatom visi sum v legitimnost, ravnali odgovorno. "Pričakujemo pa odgovornost tistih, ki imate škarje in platno," je dodal.

Izpostavil je, da v predstavljenem programu Cerarja ni slišal niti ene številke in niti enega roka. "Še nikoli noben kandidat za predsednika vlade ni predstavil programa brez ene številke in enega roka. Problem je, da nismo v takem stanju, ko se cedita med in mleko, tudi zunanje okolje postaja vedno bolj zahtevno, zato bi si DZ in slovenska javnost zaslužila vsaj nekaj ključnih številk in nekaj rokov," je dejal Janša. Cerarju je pa je dejal, da je ta posel, ta funkcija brutalna. "Od prve minute dalje srečaš številke, kruto realnost in treba se je odločati o številkah in rokih," je poudaril nekdanji dvakratni predsednik vlade.

Po njegovem mnenju je eden največjih problemov visoka zadolženost. Hkrati pa je poudaril, da pravna država sama po sebi ne bo rešila nič. Vladavina prava je predpogoj za to, da vsi sistemi funkcionirajo, pravna država pa ne rešuje nič. "Če se bo nova vlada zavzemala za vladavino prava in spoštovanje človekovih pravic, bo imela vso našo podporo," je dejal. Govoriti o tem, da živimo v državi,kjer se spoštujejo človekove pravice je namreč po njegovem mnenju slaba šala.

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec pa meni, da je tudi prihodnja vlada očitno pristala na neoliberalni konsenz, zaradi česar tudi kandidatu za mandatarja v poslanski skupini odrekajo podporo. Kot je opozoril Mesec, so dosedanje vlade zaradi sledenja interesom kapitala v minulih letih napravile nepopravljivo škodo, zato od nove vlade pričakuje, da bo "železne zakone zgodovine postavila pod vprašaj".

Tudi predsednica NSi Ljudmila Novak je napovedala, da njihovi poslanci kandidata za mandatarja ne bodo podprli, saj v programu prihodnje vlade oziroma koalicijski pogodbi ne vidijo konkretnih ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti in odpiranje novih delovnih mest. Kljub temu pa bodo v DZ podpirali predloge, ki bodo pripomogli k boljši Sloveniji in življenju vseh državljanov.

Ob tem je Cerarju zahvalila za povabilo na koalicijska pogajanja, pri čemer je priznala, da so bila pogajalska izhodišča NSi zaradi volilnega rezultata šibka. Pogajanja so se tako po njenih besedah ustavila, ker kandidat za mandatarja ni mogel upoštevati večine njihovih predlogov in je zmanjkalo pripravljenosti za bolj odločne reforme, ki jih zahtevata gospodarstvo in vse bolj prazna državna blagajna.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste