Slovenija

SMC potrdila napovedano: ZaAB je dokončno ostala brez vladnega stolčka

Simon Rosc
22. 8. 2014, 18.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Včeraj je postalo uradno tisto, kar smo mi javnosti razkrili v naši sobotni številki. SMC je zaprla vrata Zavezništvu Alenke Bratušek, na plano pa potegnila stare LDS-ove kadre.

V sredo je svet stranke SMC le še uradno potrdil tisto, kar je bilo jasno že nekaj dni prej in smo mi že v naši sobotni številki delili z bralci. Alenke Bratušek ali njenih poslancev ne bo na vladni strani državnega zbora. Tam bodo sedeli le predstavniki strank SMC, Desus in SD.

Nova vlada bo imela tako v parlamentu skupaj 52 poslanskih glasov. Razlog, zakaj so stranko Alenke Bratušek zavrnili, pa tiči predvsem v samopredlagani kandidaturi Bratuškove za evropsko komisarko. Kot je po sredini seji v poznih večernih urah še povedal Cerar, so se odločili pot nadaljevati brez ZaAB tudi zaradi tega, ker je stranka »povzročila neko politično nestabilnost s tem, ko je privedla do nenadnega in nepričakovanega razpada vlade«. Ob tem je Cerar poudaril, da od svoje odločitve ne bodo odstopili; niti v primeru, da vstop v koalicijo morda zavrne SD na četrtkovem predsedstvu stranke.

Takšen razplet smo napovedali že v sobotni številki.

Premierka v odhodu in predsednica ZaAB Alenka Bratušek je razočarana nad odločitvijo SMC, da jih ne bodo povabili v vlado. Kot je navedla v pisnem odzivu, argument, da naj bi bilo krivo njeno ime na seznamu kandidatov za evropskega komisarja, ni prepričljiv. V ZaAB so prepričani, da se bo odločitev SMC izkazala kot neodgovorna in za državo napačna. Ob tem je Bratuškova poudarila, da je na seznamu kandidatov za evropskega komisarja tudi Karl Erjavec, prvak stranke Desus, ki je v vladi sodelovala doslej in bo tudi del vlade Mira Cerarja. Na tem seznamu je tudi podpredsednica SD, prav tako najverjetnejše koalicijske stranke, Tanja Fajon.

Mediaspeed
V ZaAB zato menijo, da SMC v sebi goji zamero, Cerar pa da ima zaradi tega dvojna merila. Bratuškova je ob novici še enkrat ponovila, da ima njena stranka dovolj kompetentnih ljudi, ki bi lahko še naprej pomagali državi na poti okrevanja, pa tudi najbolj soroden program s SMC, ter dodala, da ima ZaAB jasen program, v DZ pa bo delovala v skladu z njim.

»Z zadovoljstvom sporočamo, da je prof. dr. Dušan Mramor privolil v kandidaturo za ministra za finance.« SMC

Kot vse kaže, sledijo le še nekateri bolj kot ne kozmetični popravki koalicijske pogodbe med SMC, Desusom in SD, med njimi pa bo tudi nastanek 15 ministrstev namesto 16, kot jih je predvideval zadnji osnutek pogodbe. Koalicijske partnerice namreč ne bodo razdvojile ministrstva za izobraževanje znanost in šport. Je pa Cerar tudi že okusil, kaj pomeni koalicijo sestavljati s Karlom Erjavcem, saj je ta namesto štirih ministrstev, kolikor so jih Desusu dodelili Cerarjevi, že zahteval pet ministrstev, in to po tem, ko so v koalicijski pogodbi že pristale vse Desusove zahteve, prav tako so poiskali 40 milijonov evrov za regres upokojencev. Kot smo izvedeli od naših zanesljivih virov, bo v tem primeru moral kloniti kar Erjavec sam, saj SMC stranki Desus še enega dodatnega ministrstva ne bo zaupala.

»ZaAB je povzročila neko politično nestabilnost s tem, ko je privedla do nenadnega in nepričakovanega razpada vlade.« Miro Cerar

Je pa tudi že znano, kdo bo zasedel najzahtevnejše ministrstvo v državi ta hip – finančno ministrstvo. To bo Dušan Mramor, ki je včeraj privolil v kandidaturo, kar je sporočil kar prek twitterja. Mramor ima sicer s tega položaja že precej izkušenj, saj je bil finančni minister že v LDS-ovi vladi, ki jo je vodil Anton Rop. S tem pa so Cerarjevi spet razburili javnost, saj se uresničujejo skrbi, da se na spet vračajo stari kadri nekdanje LDS.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov