Slovenija

Še vedno možnosti za letošnjo smuko na novem bohinjskem smučišču

STA/G.G.
17. 8. 2014, 10.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Če bi vlada v kratkem odobrila nepovratna sredstva za projekt 2864, bi novo smučarsko središče v Bohinjski Bistrici lahko zaživelo še letos. Če sofinanciranje do začetka septembra ne bo zagotovljeno, bo izgubljena še ena sezona. Vendar kot zagotavljajo investitorji, od projekta tudi v tem primeru ne bodo odstopili.

kobla.net
Kot je po zadnjih pogovorih s soinvestitorjem, italijanskim Leitnerjem, povedal idejni oče projekta in direktor družbe 2864 Bohinj Boštjan Čokl, bi bilo letos še vedno možno izvesti prvi del žičniškega sistema in zagnati smučišče, saj je izvajalec odložil izvedbo enega projekta v Aziji in ima sedaj proste kapacitete.

Z deli bi moral začeti najkasneje v začetku septembra. Gradbeno dovoljenje naj pri tem ne bi predstavljalo problema, saj je vsa dokumentacija urejena, družba pa je minuli teden plačala tudi komunalni prispevek. Čokl zato gradbeno dovoljenje pričakuje prihodnji teden.

Še vedno pa Čokl čaka na zaprtje finančne konstrukcije oziroma na odobritev nepovratnih sredstev v skladu z zakonom o spodbujanju tujih investicij. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so pojasnili le, da je vloga podjetja 2864 Bohinj za dodelitev finančne spodbude iz naslova tujih neposrednih investicij v obravnavi. Podrobnejših informacij pa niso posredovali.

Na potezi je država

"Sedaj čakamo na sogovornika na državi, da bi zadevo končno zaključili," je povedal Čokl in spomnil, da so se od začetka projekta zamenjale že tri vlade in da sedaj čakajo na četrto. Upa pa, da bo morda vendarle še ta vlada, ki je v odhajanju, sprejela sklep, ki bi omogočil financiranje.

To je edino kar še manj za začetek gradnja. Pripravljenih je več kot sto map različne dokumentacije, ki vključuje tudi vsa potrebna soglasja. V dokumentacijo in nekatera potrebna zemljišča sta podjetje MPM Engineering in Leitner, ki sta partnerja v projektu 2864, vložila že 1,5 milijona evrov.

Zaradi številnih zapletov pri pridobivanju vseh soglasij, kjer je pri zemljiških zadevah s spremembo zakonodaje morala pomagati tudi država, ima projekt že dvoletno zamudo, saj bi smučišče po prvotnih načrtih moralo začeti delovati decembra 2012.

Če bi vlada sedaj v kratkem vendarle sprejela sklep o odobritvi sredstev, bi s tem omogočila takojšen začetek del in ureditev prve faze smučišča v vrednosti 30 milijonov evrov do začetka letošnje smučarske sezone. V njej bi že delovala dva gondolska sistema z zmogljivostjo 2500 smučarjev na uro, urejene pa bi bile tudi smučarske proge z zasneževanjem, snežni park in parkirišča.

Uresničili bi celotno prvo fazo, ki je vredna 30 milijonov evrov. "Borimo se, da bi letos ta prvi del smučišča lahko aktivirali, sicer bo pač šele naslednje leto. S tem bi bila za nas in bohinjski turizem izgubljena še ena sezona, izgubila pa bi tudi država, ki ne bi prejela davkov iz poslovanja smučišča in prispevkov približno 70 novozaposlenih," je izpostavil Čokl.

"Tudi če letos ne uspemo, pa se projekt ne ob ustavil," je ponovno zagotovil Čokl in spomnil, da bo po dokončanju druge faze, ki predvideva povezavo s Soriško planino, to največje smučarsko središče v Sloveniji.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste