Slovenija

Meteorne vode zalile številne kleti, popoldne še krajevne plohe in ponekod nalivi

STA/ mv
14. 8. 2014, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zadnji nalivi in neurja, ki so Slovenijo zajeli v sredo zvečer, danes pa so se nadaljevali, so povzročili nekaj težav, predvsem poplave meteornih vod in nekaj zdrsov zemlje. S temi nevšečnostmi so se spopadali v Beli krajini, na Dolenjskem, v Posavju in na Štajerskem. Dež sicer slabi, a so krajevne plohe in nalivi še možni.

Fotografija je simbolična

Popoldne so se po državi še pojavljale krajevne plohe. V zahodni Sloveniji lahko še v prvi polovici noči pričakujemo krajevne nevihte, nekatere z močnejšimi nalivi. Na jugozahodu je možna tudi toča.

Hidrologi so sicer po obilici dežja že dopoldne napovedali porast rek in hudournikov v Pomurju, Podravju, Posotelju, Posavju, Beli krajini in na Dolenjskem. Kot so zapisali na Agenciji RS za okolje, pa so se popoldne pretoki rek in potokov na teh območjih počasi le začeli umirjati.

Medtem naraščata še pretoka Ledave in Ščavnice, opozorilni pretoki pa so preseženi na vodomernih postajah Dravinja Loče, Rogatnica Podlehnik in Velika Krka Hodoš.

V večernih urah bodo lahko ob močnejših nalivih in nevihtah hitro narasli manjši vodotoki in hudourniki na zahodu države. Ponekod lahko do razlivanj pride tudi zaradi zajezitev s plavjem. Reka Krka bo v naslednjih urah presegla opozorilni pretok 200 kubičnih metrov na sekundo in poplavila na območjih pogostih poplav. Velik pretok Krke se bo ohranjal tudi v petek.

Zaradi neurij in naraščanj voda pa so iz več koncev Slovenije poročali o težavah. Meteorne vode so zalile številne kleti, zato so bili gasilci zasedeni predvsem s črpanjem vode. V Metliki je voda zalila skladišče, v Renkovcih pri Turnišču prostore nekega podjetja, v Gabrniku pri Juršincih pa gasilski dom.

Nekaj pred drugo uro je občanka iz Iztokove ulice v Kromberku gasilce obvestila, da narašča hudournik poleg njihove hiše in je potrebna njihova pomoč, saj obstaja možnost, da bo voda vdrla v hišo. Voda iz Čadraškega potoka ogroža pa stanovanjsko hišo v Čadražah v bližini Šentjerneja.

Dopoldne je narasel potok ogrožal piščančjo farmo v Hrastovcu pri Zavrču. Gasilci so postavili protipoplavne vreče in lastniku farme posodili črpalko.

Okoli 13. ure se je utrgal plaz, ki je s seboj na cesto Žabjek-Bočje potegnil tudi drevo. Na kraju so posredovali gasilci iz Podbočja. Plazova sta bila tudi v občini Zavrč.

Popoldne pa se je v Rošpohu v občini Maribor sprožil zemeljski plaz. Gasilci so zemljino pokrili s folijo in preprečili nadaljnje drsenje plazu.

Okoli 18. ure pa so gasilci pričeli s prečrpavanjem meteorne vode iz kletnih prostorov stanovanjske hiše v Šalovcih. Prečrpanih je bilo koli štirideset kubičnih metrov vode. V Metliki pa je meteorna voda zalila kletne prostore gostinskega objekta.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste