Slovenija

Bojan Križaj in tržiška občina se bosta skupaj lotila sanacije

STA/J.P.
1. 7. 2014, 15.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nekdanji smučarski as Bojan Križaj se je danes na kranjskem okrožnem sodišču poravnal s tržiško občino glede odškodnine in odprave škodne nevarnosti, ki izhaja iz morebitnega ponovnega podora skal nad Križajevim posestvom. Občina naj bi do konca oktobra zagotovila 80.000 evrov vredno sanacijo, del sredstev zanjo pa bo prispeval tudi Križaj.

BK, STA

Kot je pojasnil tržiški župan Borut Sajovic, so poravnavo sklenili v luči zagotavljanja varnosti vseh občanov in njihovega premoženja. Poravnavi pa so na svoji zadnji seji pritrdili tudi občinski svetniki.

BK, STA
Križaj je po podoru skal na njegovo parcelo maja 2010 od občine terjal 30.000 evrov odškodnine, s katero bi pokril vrzel v nastali škodi in izplačilom zavarovalnice, ki je odobrila škodo v višini 113.000 evrov. Hkrati je Križaj od občine zahteval sanacijo brežine, ki je bila ocenjena na 190.000 evrov in naj bi preprečila podobne podore v prihodnje.
Arhiv Svet24

 

Po danes sklenjeni poravnavi mora občina v 30 dneh objaviti javno naročilo za gradbena dela do vrednosti 80.000 evrov, katerih bistvo je 50 metrov dolga in šest metrov visoka zaščitna mreža, ojačana s stebri, ki prenesejo udarce skal. Po ocenah strokovnjakov bi s temi deli, ki naj bi jih opravili do konca oktobra, opravili večino sanacije.

Pri sanaciji je pripravljen sodelovati tudi Križaj, ki naj bi poskrbel za helikopterske prevoze, ki so nujni za montažo zaščitne ograje. Kot je poudaril Križajev odvetnik Andrej Kozelj, so s tovrstnim soinvestitorstvom zadovoljni. Upa, da bodo poravnavo z občino uspešno uresničili in tako zagotovili varnost pred morebitnim ponovnim podorom skal.

Brez Križajeve tožbe sanacija najverjetneje ne bi bila tako hitro izvedena, kot je obljubljeno sedaj, saj bi se občina prej skušala dogovoriti z državo, kdo je dejansko financer tovrstnih posegov. Zakonodaja to nalogo nalaga državi in občini, a država že od leta 2010 za takšne podore ne namenja sredstev, je povedal Sajovic.

Kot je pojasnil, bo sedaj občina skupaj s Križajem sama izvedla sanacijo, nato pa bo uveljavljala regresni zahtevek do države. Med tem naj bi tudi razjasnili, kdo je zakonski lastnik 46 hektarov velikega območja, ali je to občina ali Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Vendar samo lastništvo pri odpravi škode nima odločilne vloge, saj sanacija ni v domeni lastnikov, ampak države in lokalnih skupnosti.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste