Slovenija

Dolenjske vinograde žrejo gosenice

T. J. G/Dolenjski list
12. 4. 2014, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Dolenjski in posavski vinogradniki zaskrbljeno opazujejo vinograde, saj je postal velik delež brstov hrana gosenic in ni čudno, da večere številni preživljajo med trtami na preži s svetilkami v rokah.

T. J. G/Dolenjski list

Domen Bajec priporoča ročno odstranjevanje gosenic.

Pojav ni nov, morda smo malce pozabili na čas pred enim desetletjem, predvsem v posameznih letih med letoma 1999 in 2005, ko so od tri do pet centimetrov dolge gosenice prav tako množično kot letos napadle vinograde. »Gosenice, ki jih v vinogradu trenutno prepoznamo za najbolj škodljive, pripadajo skupini metuljev sovk, ki so migratorni in je njihov pojav zato težko napovedovati. Prevladujeta vrsti Noctua comes in Noctua fimbriata, ki sta dejavni ponoči, zasledimo pa lahko tudi druge iz skupine pedicev,« pravi Domen Bajec iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto, službe za varstvo rastlin.

»Letos so gosenice ponovno prisotne na vseh vinogradniških legah, pa tudi na drugih površinah. Prehrana gosenic in s tem posredno škoda v vinogradih je odvisna od ponudbe v naravi. Iščejo vire, bogate z vitamini in drugimi esencialnimi snovmi: cvetove, popke, brste regrata, gozdnih jagod, sadnega drevja in vinske trte. Ker letos pri nas v času njihovega najintenzivnejšega apetita brsti ravno vinska trta, regrata pa je bilo pred dvema, tremi tedni bistveno manj, so se odločile predvsem za trto. Kljub temu trenutno v zvezi s tem beležimo v vinogradih, zatravljenih z regratom, letos bistveno nižji odstotek poškodovanih brstov. Iz tega razloga košnjo podrasti v tem času, v naslednjih dveh tednih, še odsvetujem,« pravi Domen Bajec, ki priporoča ročno odstranjevanje gosenic. »Opravljeni poskusi s fitofarmacevtskimi sredstvi so bili za določene pripravke sicer res pozitivni, vendar se ravnanje z insekticidi v praksi pokaže za neracionalno. Da potencialno učinkovito sredstvo deluje in da gosenica pogine, mora gosenica zaužiti od pet do šest brstov, s tem pa je škoda v vinogradu že narejena.«

Ena gosenica lahko v noči uniči od tri do osem brstov. Dejavne so samo ponoči, podnevi pa se skrivajo v tleh. Plitva obdelava tal pozno jeseni oziroma zgodaj spomladi prezimavajoče gosenice izpostavi mehanskim poškodbam in okoljskim dejavnikom, kar poveča njihovo naravno smrtnost. Gosenice se zabubijo konec aprila, konec junija pa se pojavijo prvi metulji. Migratorne vrste metuljev lahko med migracijo s pomočjo zračnih tokov premagajo celo razdalje, večje od 800 kilometrov.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov