Slovenija

Elektrike ni, račun bo prišel!

Žiga Kariž
18. 2. 2014, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ledena ujma je v temo pahnila skoraj pol Slovenije. Luči so ugasnile, peči so se ohladile, stroji so prenehali brneti. A pozor, kljub temu da se je vaš števec za elektriko nehal vrteti, bo račun prišel.

Skoraj cel februar so ljudje na najbolj prizadetih območjih po Sloveniji preživeli brez elektrike ali pa so odvisni od agregatov. Zaradi načina obračunavanja električne energije pa se lahko zgodi, da čeprav elektrike niste imeli, račun ne bo nič nižji. Pri podjetju Elektro Ljubljana so nam povedali, da bodo tistim, ki plačujejo pavšalni znesek, tega obračunali tudi za februar, ne glede na to, ali so elektriko imeli ali ne. Poudarjajo, da je pomembno, da za ta mesec, če želite plačati le dejansko porabo, svojemu ponudniku električne energije sporočite stanje na števcu. Pri Elektru Ljubljana odjemalcem, ki račun za električno energijo poravnavajo po pavšalu in ki se bodo tokrat odločili za kontrolni obračun, svetujejo, da stanje porabe znova sporočijo tudi aprila (od 1. do 15. v mesecu), tako da se bo višina predvidene porabe vrnila na normalno raven. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bi odjemalcu do konca leta zaračunavali prenizko predvideno dobavo električne energije, zaradi česar bi konec leta sledil večji poračun pri rednem letnem obračunu. Določene postavke na položnici so fiksne: obračunska moč, mesečno nadomestilo, prispevek po členu 64.r Energetskega zakona ter prispevek po 15. členu Energetskega zakona, kar bodo plačali tudi tisti, ki so še danes brez elektrike. Znesek na položnici lahko preseneti tudi tiste, ki so lastne agregate nestrokovno priklopili na hišno omrežje in si tako sami zagotavljajo elektriko, a se njihov števec kljub temu vrti. V tem primeru bodo morali posamezniki elektriko plačati, kot da jim jo je dostavil njihov distributer. Gospodinjstva, ki zaradi uničenih daljnovodov elektriko prejemajo iz agregatov in so pri porabi omejena ter morajo paziti na moč, ki jo porabijo, bodo zato, ker zakonske podlage za to, da bi se obračunavala manjša priključna moč, ni, plačali poln znesek. Naj ponovimo: v polnem znesku jo bodo plačali tudi tisti, ki elektrike nimajo! Tako pri Elektru Primorska kot pri Elektru Ljubljana pa so nam sporočili, da glede tega še čakajo navodila Javne agencije RS za energijo. Na področju, kjer elektriko zagotavlja Elektro Primorske, je brez elektrike trenutno še 300 odjemalcev, 3337 odjemalcev pa prejema elektriko preko agregatov. Elektro Primorska tudi skrbi, da je v agregatih vedno dovolj goriva, skupen strošek za gorivo pa je že presegel 300.000 evrov. Na območju Elektra Ljubljana pa je brez elektrike še okoli 1000 odjemalcev, prav toliko jih še vedno napajajo s pomočjo agregatov. Stroški uporabe agregatov od začetka ujme pa do danes so tudi na področju Elektra Ljubljana že presegli 300.000 evrov.

Pri Elektru Ljubljana tudi opozarjajo, da so na mestih, kjer potekajo popravila, kablovodi položeni po površju in se jih ne sme dotikati pod nobenim pogojem, prav tako je treba enako, kot da so pod napetostjo, ravnati z vodi, ki so bili poškodovani, a še niso odstranjeni!

Poudarki: Račun bodo dobili tudi tisti, ki nimajo elektrike.

Elektropodjetja svetujejo, da v naslednjih mesecih sporočate stanje števca!

Foto1: Popravila omrežja potekajo v izrednih razmerah.

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste