Slovenija

Reke po Sloveniji že prestopajo bregove

STA / J. P.
5. 1. 2014, 14.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Danes bo po državi še deževalo, padlo pa naj bi nekaj manj padavin kot v soboto. Po zadnjih podatkih reka Vipava že poplavlja, opozorilne pretoke pa bi lahko presegle Soča, Sora in Ljubljanica. Razen nekaj primerov zalitja kletnih prostorov večjih težav zaenkrat ni zabeleženih.

Podatki Uprave RS za zaščito in reševanje kažejo, da je danes okoli 8.30 prišlo do poplavljanja reke Vipave. Poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač je za STA povedal, da pričakujejo maksimalne pretoke reke Vipave šele v popoldanskem času. Zaradi manjših težav so že aktivirali občinske štabe CZ na Goriškem, saj pričakujejo več težav ob spodnjem toku reke, tik pred razlitjem pa je Vipava tudi pri Dolenjah v bližini Ajdovščine.

Danes čez dan bo po napovedih še deževalo, ponekod lahko tudi zagrmi, količina padavin pa bo predvidoma manjša kot v soboto. Na Bovškem bi lahko padlo do 100 milimetrov dežja na kvadratni meter, drugod do 60 milimetrov.

Iz Centra za obveščanje RS so sporočili, da se pretok Vipave v zgornjem toku umirja, v spodnjem toku pa še narašča. V Mirnu bo v popoldanskih urah dosegla največji pretok okoli 320 kubičnih metrov na sekundo. V nekoliko širšem obsegu bo poplavljala predvidoma do ponedeljka zjutraj.

Opozorilni pretoki so še vedno preseženi na Idrijci, Poljanski Sori, Savi Bohinjki, Gradaščici in Ljubljanici ter Pšati, vendar se trenutno umirjajo. Ponekod še poplavljajo na območjih vsakoletnih poplav. Ob močnejših lokalnih padavinah lahko popoldne še poplavljajo tudi manjši vodotoki in hudourniki.

Popoldan in v noči na ponedeljek bo naraščala reka Sava v srednjem in spodnjem toku. Ob tem lahko zlasti na območju Zasavja poplavi v manjšem obsegu.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je voda poplavila cesto Šempeter pri Gorici - Dornberk in Cesto IV. prekomorske v Ajdovščini, zaradi poplavljenega cestišča je zaprta cesta Slap ob Idrijci-Dolenja Trebuša. Voda je zalila oz. ogrožala posamezne hiše in objekte na območjih Nove Gorice, Vipave, Jesenic, Medvod in Kamnika.

Kot so STA povedali na Agenciji RS za okolje (Arso), je v zadnjih 24 urah največ dežja padlo na Bovškem, v Bovcu npr. skoraj 200 milimetrov na kvadratni meter, in na Voglu, 211 milimetrov. Danes čez dan bo po napovedih še deževalo, ponekod lahko tudi zagrmi, količina padavin pa bo predvidoma manjša kot v soboto. Na Bovškem bi lahko padlo do 100 milimetrov dežja na kvadratni meter, drugod do 60 milimetrov.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste