Slovenija

Čufer v Londonu z investitorji

STA/M.J.
16. 12. 2013, 15.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pred torkovim izrednim zasedanjem finančnih ministrov EU v Bruslju je minister za finance Uroš Čufer danes odpotoval v London, kjer se bo sestal z investitorji. Tema pogovorov bo sanacija slovenskih bank, ki bo po četrtkovem razkritju rezultatov pregledov bank stekla v kratkem.

Mediaspeed

Čufer se bo v torek v Londonu srečal s predstavniki bonitetnih agencij in investitorjev v slovenske državne obveznice. Predstavil jim bo rezultate ocene kakovosti aktive in stresnih testov ter ukrepe vlade za zagotovitev stabilnosti slovenskega bančnega sistema, so za STA pojasnili na ministrstvu za finance.

Rezultati pregledov bank so pokazali, da bi kapitalske potrebe v osmih pregledanih bankah v primeru najbolj neugodnega scenarija znašale nekaj manj kot 4,8 milijarde evrov. Vlada je sklenila za dokapitalizacijo NLB, NKBM in Abanke Vipa nameniti dobre tri milijarde evrov, lastnikom preostalih petih bank pa je dala za krepitev kapitalske ustreznosti pol leta časa.

Že dan prej so stekli postopki za pridobitev milijarde evrov za dokapitalizacije. Čufer je v četrtek pojasnil, da so "odprli" več obstoječih obveznic v evrih različnih ročnosti in jih imajo pripravljene na trgovalnem računu. Vlagatelja še ni, je dodal.

Slovenija se je na mednarodnih finančnih trgih nazadnje zadolžila sredi novembra, in sicer je izdala za 1,5 milijarde evrov triletnih obveznic z letno kuponsko obrestno mero 4,7 odstotka. Prodala jih je enemu samemu vlagatelju, katerega imena pa vlada še do danes ni razkrila.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je danes v DZ vnovič pojasnila, da bi razkritje imena investitorja otežilo nadaljnje izdaje dolžniških vrednostih papirjev. Imen investitorjev v izdaje državnih vrednostnih papirjev prav tako ne razkrivajo ostali izdajatelji.

Iz Londona bo Čufer odpotoval v Bruselj, kjer je zvečer napovedano izredno zasedanje finančnih ministrov unije. Ker ministri na prejšnjem srečanju pred tednom dni niso uspeli doseči dogovora o drugem stebru bančne unije - enotnem mehanizmu za urejeno sanacijo ali likvidacijo bank s čim manjšo obremenitvijo davkoplačevalcev in gospodarstva, se bodo pogajanja nadaljevala v torek.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov