Slovenija

Bo davek na nepremičnine sprl slovenske družine?

Z.C.
30. 11. 2013, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ljudje, ki zavzeto računajo, koliko davka bodo plačali, so že odkrili past, v katero se bodo ujeli tisti, ki imajo v solasti le del stanovanja ali hiše.

Na naše uredništvo se je obrnil ogorčen bralec, ki meni, da se je zaradi davka na nepremičnine znašel v katastrofalnem položaju: ''Z ženo in otroki živimo v neprofitnem stanovanju. Sam sem pred leti po smrti očeta podedoval šestino hiše, v kateri živi moja bolna in ostarela mati, žena pa po smrti svojih staršev tretjino hiše, v kateri živi brat z družino. Brat je nezaposlen, njegova žena je v pokoju, sin dobiva minimalno plačo in ima tudi že sam šoloobveznega otroka, ki prebiva v isti hiši. Da bi lastniške deleže uredili s prodajo nepremičnin ali z izplačili deležev, je zaradi slabega gmotnega stanja družine praktično nemogoče. Zaradi davka na nepremičnine pa bova zdaj s ženo zaradi deležev, ki jih ne moreva ne prodati ne oddati, skupaj plačala kar 500 evrov davka. Žena bo plačala kar dvakrat več davka kot njen brat, ki v hiši živi.''

Že preprost izračun pokaže, da ima naš bralec prav. Če je hiša, v kateri živi brat njegove žene, vredna 180.000 evrov, bo brat, ki v hiši stanuje, plačal 72 evrov, ona pa kar 240 evrov. Zaradi take ureditve se bodo v družinah zagotovo pojavila trenja.

Takih hiš in stanovanj, ki so v lasti treh ali več ljudi, je več kot 50.000. Vprašanje je, ali se bo vsem družinam med seboj uspelo dogovoriti, kdo bo pravično nosil večje davčno breme, ali pa bomo v Sloveniji priča množičnim družinskem prepirom.

Pravniki kot rešitev za tovrstne primere omenjajo ustanovitev služnosti, a stvar ni tako preprosta. Da bi se pridobila nižja davčna stopnja, je treba služnost ustanoviti na celotni nepremičnini. V takem primeru bi bilo treba hišo, če se seveda da, razdeliti na več etaž.

A etažiranje hiš ni preprost postopek, predvsem pa ni poceni. Postopki za ureditev etažne lastnine v družinski hiši naj bi trajali okoli šest mesecev. Na ceno postopkov vplivajo različni dejavniki, predvsem velikost stavbe in morebitne pravne posebnosti v zvezi z nepremičnino (obstoj hipotek, služnosti ali drugih pravic). Za etažno delitev družinske hiše na tri posamezne enote se cena celotnega postopka etažiranja navadno giblje med 1500 in 2000 evri.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan