Slovenija

Krška elektrana obratuje s polno močjo

STA
8. 8. 2013, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Medtem ko je država v primežu vročinskega vala in ponekod že več tednov ni bilo dežja, se zmanjšujejo tudi pretoki rek. Padavinski primanjkljaj in posledična suša vplivata na energetski potencial vodnih virov, a, kot zatrjujejo v Nuklearni elektrarni Krško (Nek) in HSE, trenutni dotoki niso ekstremno nizki.

Nek obratuje na polni moči. Kot so za STA pojasnili v Neku, jedrska elektrarna kljub nizkim pretokom Save obratuje na polni moči, saj hladilni stolpi delujejo s polno zmogljivostjo in v skladu z upravnimi omejitvami.

"Nek med obratovanjem bistvene količine oz. delež vode iz reke Save uporablja za hlajenje kondenzata (t.i. tretji hladilni krog), zato nizki pretoki Save vplivajo na zmogljivost elektrarne (nekoliko slabši izkoristek elektrarne), in ne na njeno varnost," so dejali.

Po njihovih pojasnilih so v letih 2011 in 2012 zaradi pomanjkanja padavin in visokih temperatur beležili nizke pretoke reke Save. "Zahvaljujoč dobri koordinaciji vodnega režima s pomočjo hidroelektrarn na Savi in polni pripravljenosti lastnih hladilnih zmogljivosti smo v Neku dosegli okvirno načrtovano proizvodnjo," so dodali.

Ob tem so spomnili, da so projekt modernizacije in razširitve sistema hladilnih stolpov, ki so ga zaključili leta 2008, izvedli zaradi zmanjšanja odvisnosti hlajenja elektrarne od pretoka Save.

Z izbranimi tehničnimi rešitvami so izboljšali hladilni sistem terciarnega kroga Neka, zgradili so dodatne štiri hladilne celice, kar ob danih pogojih omogoča obratovanje na polni moči. "Hladilni stolpi se vključijo vsakič, ko to zahtevajo razmere v okolju," so še navedli v Neku.

Po pojasnilih Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki proizvede okoli 40 odstotkov vse energije iz hidroelektrarn, upadanje dotoka na rekah dejansko pomeni nižanje proizvodnje na verigi hidroelektrarn, saj to pomeni manj energenta, tudi proizvodnja je manjša.

Skupina HSE ima hidroelektrarne na Dravi (Dravske elektrarne Maribor), Soči (Soške elektrarne Nova Gorica) in Savi (Hidroelektrarne na spodnji Savi).

"Sedaj, v mesecu avgustu, se nižajo dotoki na vseh treh energetsko najbolj izkoriščanih vodotokih v Sloveniji, torej na Dravi, Savi in Soči," so navedli v HSE.

Dotoki rek so po njihovih pojasnilih nekoliko nižji, kot so dolgoletna povprečja za avgust, niso pa letos ekstremno nizki, kot je to znalo biti po daljših sušnih obdobjih, na primer leta 2012.

V primerih, ko se nižajo dotoki, povečujejo proizvodnjo električne energije v termoelektrarnah, ki niso odvisne od vremenskih razmer (Termoelektrarna Šoštanj), nekaj energije pa kupijo na trgu.

Po podatkih Agencije RS za okolje so trenutne hidrološke razmere površinskih voda v Sloveniji še običajne za poletni čas. Reke po državi imajo večinoma male pretoke, ki se postopoma zmanjšujejo.

Izjema je reka Drava, ki še vedno ohranja srednjo vodnatost. Na nekaterih rekah beležijo pretoke, ki so manjši od običajnih malih pretokov. Temperatura vode v manjših rekah s počasnejšim tokom in v spodnjem toku večjih rek, kot so Vipava, Krka, Savinja in Sava, čez dan preseže 25 stopinj Celzija.

Nizkovodne hidrološke razmere se bodo še nadaljevale. Ob vročinskih nevihtah - te so možne v petek in soboto - lahko pride do kratkotrajnih porastov manjših rek in potokov. V petek popoldne in v soboto lahko reke ob predvidenih padavinah prehodno zmerno narasejo, vendar na agenciji bistvenih sprememb vodnatosti rek ne pričakujejo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov