Slovenija

Pri Tušmobilu izdali za pet milijonov evrov obveznic

STA/M.J.
9. 7. 2013, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Telekomunikacijska družba Tušmobil je v petek uspešno izdala za pet milijonov evrov dvoletnih obveznic po 6,5-odstotni kuponski obrestni meri, s katerimi bo poravnala dolg do Telekoma Slovenije, v današnji izdaji piše časnik Finance.

Tušmobil

"Gre za velik mejnik za Tušmobil - da smo lahko tako hitro in glede na razmere tudi ugodno izdali obveznice," je za časnik povedal šef družbe Gregor Štampohar. Tušmobil je v petek dosegel prag uspešnosti in prodal za pet milijonov evrov dvoletnih obveznic po 6,5-odstotni kuponski obrestni meri.

Štampoharja veseli predvsem to, da so kupci obveznic spoznali preobrat v poslovanju Tušmobila in da med kupci niso le institucionalni vlagatelji, temveč tudi fizične osebe.

Pravi, da so z že zbranim denarjem zadovoljni, "zelo zadovoljni" pa bi bili, če bi zbrali skupaj 10 milijonov evrov. Zanimanje po informacijah Financ obstaja.

S kupnino bodo poplačali dolg do Telekoma Slovenije, njihovega največjega upnika. "Drugega zaradi odprtih postopkov s Telekomom ne bi komentiral," dodaja prvi mož Tušmobila.

Tušmobil je zoper Telekom že pred leti vložil dva tožbena zahtevka - enega, vrednega 86 milijonov evrov, zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja nekdanjega Mobitela v primeru naročniškega paketa Itak Džabest, drugega, vrednega 28,2 milijona evrov, pa zaradi zlorabe prevladujočega položaja Siola.

Obveznice sicer zapadejo pred potekom reprograma holdinga Tuš. Bančni upniki so od prvega moža holdinga Mirka Tuša zahtevali tudi odprodajo premoženja. Tako je Tuš že prodal črpalke Tuš Oil madžarskemu Molu, nato je največjemu avstrijskemu kinooperaterju Cineplexu v upravljanje oddal kinematografe Planet Tuš.

Tušmobil je doslej po navedbah Financ veljal za mlinski kamen skupine - tudi več poskusov prodaje družbe ni bilo uspešnih -, Tušu se namreč nobena ponudba doslej ni zdela dovolj dobra, da bi operaterja prodal. Po informacijah časnika je Tuš pričakoval okoli 150 milijonov evrov kupnine, ponudbe pa so bile precej nižje.

Vendar pa je Tušmobil zdaj začel rasti. Kot pravi Štampohar, ki je v operaterju tri leta, vodi pa ga od januarja letos, so to dosegli tako, da so počistili zadeve, ki niso sodile v poslovanje, nato so postali stroškovno učinkoviti.

"To pomeni, da dajemo na trg take pakete, ki so dobičkonosni. Pravzaprav mora vse, kar delamo, prinašati dobiček. Ker pa smo tudi zelo racionalizirali poslovanje, to laže počnemo od naših večjih tekmecev. Gospodarni smo na vseh ravneh, pri nabavi sistemov, telefonov..."

Tušmobil zdaj zaposluje 191 ljudi, še leta 2009 jih je imel 234. Poslovanje, pravi, je nad načrti, tako pri prihodkih, denarnem toku iz poslovanja (EBITDA) kot pri številu naročnikov. Teh je zdaj več kot 264.000.

Tušmobil je lani zbral 72,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 13 odstotkov več kot predlanskim, in denarni tok (EBITDA) iz poslovanja okrepil na 9,2 milijona evrov. Dobička iz poslovanja (EBIT) družba ne razkriva. Po oceni Financ so lani imeli še štiri milijone evrov izgube. Če bo podjetje preobrat nadaljevalo, utegne letos iz poslovanja imeti dobiček.

Je pa Tušmobil nizko zadolžen, saj je finančni dolg družbe konec leta 2012 znašal manj kot deset milijonov evrov, dolg pa lahko pokrije z enoletnim denarnim tokom.

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov