Svet

ZDA zaskrbljene zaradi dogodkov v Egiptu

STA/M.J.
9. 7. 2013, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

ZDA ostajajo zelo zaskrbljene zaradi dogajanja v Egiptu po vojaški odstavitvi predsednika Mohameda Mursija, vendar pa tega dejanja niso označile za vojaški udar.

Reuters

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je v ponedeljek opozoril na legitimne proteste proti Mursiju pred odstavitvijo. Mlačen odziv ZDA ni všeč Mursijevim nasprotnikom, ki po ulicah egiptovskih mest vzklikajo gesla proti ZDA in predsedniku Baracku Obami. Posebne ljubezni do Washingtona prav tako ne izražajo Mursijevi podporniki. Dosedanji odzivi Washingtona kažejo, da Obamovi administraciji za Mursijem ni žal, vendar tega ne more naravnost povedati, ker je vojska odstranila demokratično izvoljenega predsednika države.

Carney je odkrito priznal, da gre za neverjetno zapleten in težaven položaj. "Predsednik Obama je jasno izrazil zaskrbljenost zaradi odločitve vojske, da odstrani predsednika Mursija in zamrzne ustavo," je dejal Carney, vendar dodal, da je obenem treba priznati, da je imelo več deset milijonov Egipčanov legitimne pritožbe zaradi nedemokratičnega načina vladanja Mursija in ti ljudje ne verjamejo, da je šlo za vojaški udar.

"ZDA so še naprej zelo zaskrbljene zaradi naraščanja nasilja v Egiptu in zaradi nevarne stopnje politične polarizacije v državi. Ostro obsojamo vsako nasilje kot tudi vzpodbujanje k nasilju," je dejal Carney in izrazil sožalje družinam ubitih. Vojsko je pozval, naj v odzivih na dejanja protestnikov pokaže maksimalno zadržanost, protestnike pa, naj protestirajo mirno. ZDA prav tako obsojajo pozive k nasilju s strani Muslimanske bratovščine in pozivajo k sodelovanju vseh strani.

Carney je ponovil, da ZDA niso povezane z nobeno politično stranko ali skupino. Egipčane podpirajo pri iskanju rešitev, odločitev pa je v njihovih rokah. ZDA bodo sodelovale s prehodno vlado za hitro vrnitev k demokratični civilni vladi, vendar mora biti prehodno obdobje v znamenju pomiritve, ne maščevanj. ZDA tudi pozivajo egiptovsko vojsko, naj se izogiba aretacijam in omejitev medijev.

Washington tudi spremlja dogajanje in si bo vzel čas pri oblikovanju politike. Na vprašanje, ali bodo ZDA Egiptu zaradi odstavitve predsednika Mursija odvzele finančno pomoč, se je Carney izognil odgovoru. "Pregledali bomo, kaj moramo storiti v skladu z zakoni, kar bomo storili v skladu z našimi političnimi cilji," je dejal Carney in dodal, da se bodo o vsem posvetovali s kongresom.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan